Какво съдържа царевицата?

Какво съдържа царевицата?

Едва ли има човек, който да не обича да си хапва царевица. Освен че е много вкусна, тя съдържа в себе си много полезни вещества. Едно от любимите неща на мнозина е да хапваме царевица, докато си седим на плажа и гледаме морето!

Печената, варената царевица е предпочитан зеленчук, както през пролетта, така и през лятото.

В 100 г сварена царевица се съдържат:

- 96 калории;

-20.98 грама въглехидрати;

- 1.5 грама мазнини;

- 3.41 грама протеин.

Царевицата, както и оризът и пшеницата са основните растения, чрез които организмът ни може да си набави жизненоважни хранителни вещества.

А ето и кои са важните витамини и минерали в царевицата:

- Витамин Е;

- Витамини от група В;

- Калий;

- Фосфор;

- Магнезий;

- Желязо;

- Цинк;

- Белтъчини;

- Въглехидрати;

– Баластни вещества.

Това е само малка част от съдържанието на царевицата. Тя се разделя на няколко вида, но общото между тях е, че всеки от тях влияе много добре на нашия организъм.

Царевицата е смятана за мощен антиоксидант, защото в нея се съдържат витамините В1 и Е, което, от своя страна, помага на организма в борбата с атеросклерозата. Съдържащият се в царевицата магнезий предотвратява стареенето на кожата.

Интересен факт е, че след приемането на царевица в организма ни не се отлагат мазнини.

Царевицата осигурява близо 21% от необходимия на организма витамин В1. Ако хапвате царевица редовно, шансът да развиете рак или болести на сърцето е минимален.

Този зеленчук дава много енергия на организма. Царевицата много помага при проблеми с бъбреците, пикочния мехур, подагра и ревматизъм. Сладката царевица се препоръчва при рак, защото в нея се съдържат флаваноиди и ферулова киселина.

Тя влияе върху кръвната захар, а това помага, когато искате да контролирате апетита си. Тя съдържа витамин В комплекс, който помага при регулирането на метаболизма. Фибрите, които са в изобилие при царевицата, помагат за поддържане на чревната микрофлора, също и за добрата перисталтика на червата.

И за да започнете да вкарвате царевица по-често в менюто си, ви предлагаме някоя от нашите вкусни рецепти за салати с царевица, супи с царевица, както и пухкав царевичен хляб.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати