Какво съдържа джинджифилът
gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа джинджифилът

Какво съдържа джинджифилът

Какво съдържа джинджифилът

Коренът с благозвучното и красиво име джинджифил е известен от хилядолетия със своите лечебни качества.

Смята се, че родината му е Азия и вирее на топличко, обича тропичния климат.

Най-големият производител на джинджифил е Ямайка, следван от Китай, Индия, Непал, Тайланд, Нигерия и Филипините.

Основен компонент е както в азиатската кухня, така и в природолечението.

От него се приготвят чайове и джинджифилови отвари, различни напитки и сосове, както и сладкарски изделия. Джинджифилът е и подправка към множество екзотични ястия, основно в азиатската кухня. Вкусът му е много характерен - сладникаво пикантен, с лек лимонов аромат.

В 100 от пресен корен се съдържат:

- Въглехидрати - 17.77 г;

- Белтъчини - 1.82 г;

- Мазнини - 0.75 г;

- Захари - 1.7 г;

- Фибри - 2 г;

- Холестерол - 0 г;

- Вода - 78.89 г;

- Пепелно съдържание - 0.77 г;

- Обща енергийна стойност на джинджифила - 333 килоджаула или 80 ккал;

Джинджифилът е богат на витамините (мг/100 г):

- Вит. С (Аскорбинова киселина)- 5 мг;

- Вит. В1 (Тиамин) -0.025 мг;

- Вит. В2 (Рибофлавин) -0.034 мг;

- Вит. В3 (Ниацин) -0.75 мг;

- Вит. В5 (Пантотенова киселина) -0.203 мг;

- Вит. В6 (Пиридоксин) -0.16 мг;

- Вит. В9 (Фолиева киселина) -11 мг;

- Вит. Е- 0.26 мг;

- Вит. К- 0.1 мг.

Минерали в съдържанието на джинджифила:

- Калций - 16 мг;

- Желязо - 0.6 мг;

- Магнезий - 43 мг;

- Калий - 415 мг;

- Фосфор - 34 мг;

- Натрий - 13 мг;

- Цинк - 0.34 мг;

- Мед - 0.226 мг;

- Манган - 0.229 мг;

- Селен - 0.70 мкг.

Към богатството и разнообразието на ценните съставки на джинджифила се прибавят и фитостероли и голям брой аминокиселини, важни и полезни за организма.

Сред тях най- ярко открояващи са:

Аспарганова киселина, Аланин, Триптофан, Треонин, Изолевцин, Лизин, Цистин, Валин, Тиродин, Хистидин, Левцин, Глутаминова киселина, Глицин, Пролин, Серин и други.

Благодарение на цялата тази палитра от качества, коренът от джинджифил е средство не само за обогатяване на пикантни ястия и различни сладкиши, а и за лечение на различни болести и неразположения. Той има антисептичен, противовъзпалителен, антимикробен и антиканцерогенен и антиоксидантен ефект върху организма. Бори се със свободните радикали, болката и лошото настроение, стреса, стомашни проблеми, повръщане и гадене. Употребата на джинджифил е най-различна. Разбира се, няма как да не споменем и че той е важна част от емблематичните джинджифилови сладки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати