Как се яде нар
gotvach.bg»Съвети»Как се яде нар

Как се яде нар

Как се яде нар

Нарът, този изумителен плод, познат от древни времена, оказва се, расте и се развива много добре в България. Първите сведения за отглеждането и култивирането на наровия храст датират от древните перси.

Нарът цъфти през лятото с изящни и ароматни цветове. Той се хапва късно през есента. Узрява, след като дойдат първите слани или по времето, когато се берат райските ябълки.

Плодът на нара е с дебела кора, преливаща в червено и жълто обагряне. Ще познаем, че плодът е узрял, когато обагрянето на кората стане равномерно.

Вкусните и ценни негови части се намират под тази плътна кора.

За да си похапнем вкусен нар, първо трябва да обелим кората му. Нарът се бели внимателно, най-добре с помощта на подходящ нож. За целта прокарайте нож по кората вертикално надолу - там, където са по-изпъкналите части. Процедурата е същата като рязането на кората на портокала, когато искате да го обелите.

По разрезите отделете внимателно кората и белите части вътре в нара.

Вътре червените семена са отделени на групички с тънка и нежна ципа между всяка от тях. Тази ципа се премахва. Сочните семки на нара са единствената негова част, която се яде.

Най-лесно се консумира нар, като се стриват семенцата и се получи сок. Но може да се хапват и цели семена, като се внимава да не се поглъщат твърдите части.

Освен в сурово състояние нарът е популярна съставка на много сосове и различни десерти, салати и тартове. Разгледайте нашите вкусни рецепти с нар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати