Какво съдържа черният шоколад

Какво съдържа черният шоколад

Едва ли има човек на света, който да не обича шоколад! Той има много разновидности - от млечен, сладък, полусладък, горчиво-сладък до горчив.

Ще се спрем на натуралния черен шоколад, защото той е по-полезен от останалите видове шоколад. Той трябва обаче да съдържа в себе си над 70% какао, за да го наречем черен.

Този вид шоколад помага много на сърцето и мозъка да работят правилно. Много често си хапваме шоколад, когато сме под стрес или сме натоварени в ежедневието си.

Шоколадът, освен че може да бъде проява на романтичен жест, може да бъде и много полезен. Както вече споменахме, черният шоколад е най-полезен за здравето, защото в него се съдържа какао на прах, а всички знаем какви здравословни ползи има то.

Също така в черния шоколад няма добавена захар и това е една от неговите здравословни ползи. В какаото, от което е направен черният шоколад, се съдържат най-много антиоксиданти от всички останали храни по света.

Името им е флаваноли. Когато се произвежда черният шоколад, към какаото се прибавя и суперплодът акай, а също и пробиотици. Какаото има свойството да "прави" връзка и да повишава количествата на много химични вещества в нашият мозък, което влияе на нашето настроение и на съзнанието ни.

Едно от тях е фенилетиламин, който е смятан за "виновник" за това при някои хора да се появява зависимост от шоколад. Друго химично вещество е триптофанът, който се преобразува в серотонин - хормона на щастието.

Приема се, че флаванолите в какаото разширяват артериите, което, от своя страна, повишава тяхната еластичност и това намалява рисковете от инфаркт.

Тези антиоксиданти помагат да се избегне запушването на кръвоносните съдове. В университета в Кеймбридж провели изследване, което показало, че хора, приемащи по-редовно черен шоколад или какао, са по-малко податливи на коронарна болест и имат по-малък шанс да получат инфаркт.

А ето какво се съдържа в шоколад със 70 % какао. В 100 грама продукт се съдържат:

- Калории- 524 ккал;

- Протеин- 8 г;

- Въглехидрати- 33 г;

- Мазнини- 40 г;

Ето какво още съдържа черният шоколад:

Въглехидрати:

- Фибри;

- Нишесте;

- Захари- 24 г;

- Галактоза;

- Глюкоза;

- Захароза;

- Лактоза;

- Малатоза;

- Фруктоза;

Витамини в черния шоколад:

- Витамин А- 1 %;

- Витамин В1 / тиамин/;

- Витамин В2 / рибофлавин/ ;

- Витамин В3 / ниацин/;

- Витамин В4 /холин/;

- Витамин В5 / пантеонова киселина/;

- Витамин В6 / пиродоксин/;

- Витамин В9 / фолиева киселина/;

- Витамин В12 / кобалкамин/;

– Витамин D;

- Витамин Е;

- Витамин К1;

- Витамин К2;

Минерали в черния шоколад:

- Желязо- 66%

- Калций- 7 %

А след тази информация за много бройните ползи на черния шоколад, не ви остава нищо друго освен да си приготвите този сладкиш с черен шоколад или да изберете някое друго предложение от нашите рецепти шоколадови десерти.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати