gotvach.bg»Съвети»Какво е гьозум и как се използва?

Какво е гьозум и как се използва?

Какво е гьозум и как се използва?

Обзалагам се, че всички се сещате за вкусен боб, когато чуете думата джоджен. Той е не само подправка, с която подправяме някои рецепти с боб, за да станат по-вкусни, но и много полезна билка. Латинското наименование на тази толкова уханна подправка е Menthaspicata. Може да бъде срещан още с имената: нане, найене, юзум, йозум, гизум, гюзум, гьозум, гъозъм, менталария, мятва, мйетва. Джодженът е тревисто многогодишно растение, което може да достигне до височина от 30 до 100 см, листата му са дълги между 5 и 9 см, и са широки между 1,5 и 3 см, чиито краища са назъбени.

Гьозумът се използва за подправка. Листата на джоджена могат да бъдат използвани в класически супи, чорби и яхнии от боб, може да е добавка към пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, може да се използва за плънки от агнешко, за задушаване на меса и варене на свинско или телешко месо.

Заради силния си аромат, джодженът трябва да бъде внимателно съчетаван с други подправки. В България има 9 вида джоджен. От тези 9 вида, три са хибридни. Джодженът, за който ви разказвам е известен у нас като градински гьозум. Градинският гьозум е родственик на ментата. По нашите ширини може да се намери и див джоджен.

Чайове, отвари и ползи от джоджен:

Джодженът има много лечебни свойства. Ето как можете да си приготвите чай от него - 1 лъжица сушен джоджен се накисва в 200 мл вряща вода за един час. След това се прецежда и се пие на малки глътки. Отварата от джоджен се приготвя аналогично на чая.

Ползи от гьозум

Едни от най-известните ползи на тази подправка са това, че има противовъзпалителни, антисептични и хормонорегулиращи свойства. Всички лекове, приготвени с джоджен все повече набират популярност за лечение и успокоение на храносмилателната система, която е раздразнена. Гьозумът помага и при главоболие и дори в борбата с целулита. Джодженът много помага и в борбата с килограмите.

Има един известен професор на име Тамер, който препоръчва горещо да се консумира джоджен всеки ден под формата на чай, ако искаме по-безопасен начин бързо да се избавим от излишните килограми. Този професор предлага една рецепта - пет грама изсушен джоджен се накисват 10 минути в 300 мл вряла вода. Половината от този чай се пие преди закуска, а останалата част 15 часа след първият прием. Чай от джоджен може да помага и при разстройство, смесен с лайка. А ето и рецептата, която помага при разстройство:

По две лъжици от двете билки /лайка и джоджен/ се добавят към 140-180 мл вода. Вари се няколко минути. След което се прецежда и се пие по няколко пъти на ден. Джодженът може да помогне и при повръщане и гадене. Подправката може да бъде приемана дори по време на бременност. За да предотвратите гаденето запарете една лъжица сух джоджен в чаша гореща вода за 30 минути.

След това се прецежда и се пие през определени интервали. Джодженът може да помогне и при повръщане, когато е смесен със следните билки- жълт кантарион, жълт равнец, бяло подъбиче, лайка, маточина + джоджен- по 50 грама от всяка билка. Джодженът не вреди на бременни жени, даже напротив- помага им. Джодженът помага и на бебето, когато има колики, защото има успокояващо действие.

Джодженът помага и на нежния пол, като облекчава болките им по време на менструалния цикъл. Чаят от гьозум помага и при гастрит. Помага за болен стомах и газове. Помага и за възпалени венци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати