Един трик за сушене на червени чушки през есента в домашни условия!
gotvach.bg»Съвети»Един трик за сушене на червени чушки през есента в домашни условия!

Един трик за сушене на червени чушки през есента в домашни условия!

Един трик за сушене на червени чушки през есента в домашни условия!

Ако не сме успели през лятото да си изсушим червени чушки за пълнене, може да го направим и в по-студеното време за около 30 дни.

Процесът на изсушаването на чушки в домашни условия е на два етапа, не трудно, изисква малко време, но пък ще имате заготовка за вкусни пълнени сушени чушки!

Основното, което трябва да направите, е да изберете 10-15 по здрави и месести чушки, всъщност броят на чушките е по ваша преценка, те не трябва да са напукани и с резки по повърхността, защото при сушенето има вероятност да се разкъсат и няма да се запазят цели, а това е много неприятно, когато ги пълним и плънката изтича.

И така да пристъпим към първия етап:

Измийте чушките, преди да ги почистите, подсушете ги добре.

Издълбайте чушките и почистете от дръжките, семената и жилите.

Включете фурната на ниска степен на горене. Сложете чушките с отвора надолу върху скара в средата на фурната. В случай че не могат да се задържат прави и падат, може да ги подпрете, като доближите връхчетата им едно до друго.

За да не изцапате фурната от сока, който ще изтече от чушките, поставете тавичка на по ниско ниво на фурната, т.е. трябва да има разстояние между скарата и тавичката заради циркулация на топлината.

Така подредени с отвора надолу чушки позволява на топлината да проникне във вътрешността на чушките и процесът на сушене, ще е по ефикасен.

Сушете чушките за около 30-40 мин, като периодично проверявате да не загорят или препекат. Топлината трябва да е много слаба.

Изключете огъня и оставете чушките във фурната, докато изстинат напълно.

Оставете ги да си отпочинат за около половин час и отново повторете процедурата - поне 2-3 пъти.

В зависимост от времето ви, първият етап на сушене във фурната може да го направите за един ден или да продължите на следващия ден, но при условието, че сте извадили чушките от фурната и сте ги поставили на хладно и проветриво място - не в хладилник.

Показател дали трябва да спрете сушенето във фурната, е като проверете дали месестата им част е поизсъхнала, не е лепкава, ако е сочна, продължете със сушенето във фурната.

Проверката трябва да се направи, когато чушките са напълно изстинали, в противен случай може да се заблудите,

Втори етап на сушене на червени чушки

Когато са почти готови - поизсъхнали, продължете изсушаването по следният начин:

Вземете гевгир, обърнете го с отвора надолу. Забодете дървени шишчета с острата част в дупчиците на гевгира и закрепете чушките, така че дървеното шишче да се закрепи в тясната част на чушката, а широката част на чушката да е надолу.

Оставете гевгира с чушките на проветриво място в кухнята или в друго помещение, където няма пряка слънчева светлина и влажност.

Може да забодете дървените шишчета върху картонена кутия или плоскост от стиропор, а за да не ви загрозява интериора, я опаковайте в подаръчна хартия.

Не прибирайте чушките в плик или в шкаф, оставете ги да се проветряват, няма да пресъхнат. Не ги стискайте, могат да се начупят.

Преди да сготвите сушените чушки, ги натопете в топла вода за няколко минути, след което може да ги напълните с плънка по ваш избор.

Това е един чудесен метод да си изсушим чушки в домашни условия! Вижте и стандартния начин за сушене на чушки.

А сега разнообразете менюто си с някоя от тези рецепти за пълнени сушени чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати