Грухано жито - какво е и как се прави?
gotvach.bg»Съвети»Грухано жито - какво е и как се прави?

Грухано жито - какво е и как се прави?

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Готвач
35432991296
Грухано жито - какво е и как се прави?
Снимка: Зорица

Груханото жито или пшеница се нарича пшеница, която е натрошена. Сортът пшеница се подбира, така че да е подходящ за процеса на натрошаване и да е с богата хранителна стойност.

Такива са твърдите сортове пшеница. Важно е да се знае, че такива пшенични сортове се наричат твърди заради високото съдържание на глутен в тях.

След натрошаване пшеницата става по-лесна за усвояване от организма и по-пълноценна като хранителни вещества.

По тази причина груханото жито най-често се прилага в храни за малки деца и за възрастни хора.

Разбира се, останалите групи хора, които нямат проблем с глутен, също могат да си похапват вкусно и здравословно нейните прекрасни житни късчета.

Допълнителен бонус при груханата пшеница е също, че времето за приготвяне е по-малко в сравнение с обикновената пшеница.

Съществуват много рецепти за приготвяне на грухана пшеница. Тя може да се свари и да се похапва диетично самостоятелно. А също така има различни рецепти, които се овкусяват с бисквити, захар или други добавки като настъргана лимонова и портокалова кора, канела, ванилия и други.

Вижте всички вкусни рецепти за варено жито, Ашуре или пък направо си пригответе тази класика от арменската кухня - Кешкек (Грухана пшеница с пилешко).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати