Колко време се стерилизират гъби

Колко време се стерилизират гъби

Тръбенка, пачи крак, масловка, челядинка, манатарка, печурка и още много други видове гъби са познати на човечеството от дълги времена.

Всяка ядлива гъба има свой специфичен аромат, а и различна хранителна стойност.

В някои части на България гъбарството е много развито и както като хоби, така и като професия.

Въпросът обаче е как да съхраним гъбите по дълго време, след като сме ги набрали? Отговорът е лесен - консервирани гъби.

В зависимост от големината си гъбите се нарязват на парчета с големина около 1 см. След това бланшират в леко подсолена вряща вода.

След това се изцеждат и оставят леко да охладят.

В малки бурканчета на дъното се слагат 5- 6 зрънца черен пипер и 1 к.л. сол. Бурканчета се пълнят с бланшираните гъби и накрая пак се слагат същото количество сол и черен пипер.

Бурканите се запечатват.

Колко време се стерилизират гъби

Подреждат се в съд, подходящ за варене. Бурканите с гъби се слагат да се варят. След като заврат, се засичат 3 часа и чак тогава се отнемат от огъня.

Така стерилизирани гъбите могат да издържат години.

Вижте още рецепти за мариновани гъби.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Здравейте.
В бурканите с бланширани гъби не се ли слага някаква течност, марината или мазнина, преди да се затворят?
0
0