Как се слага зелен боб в буркани

Как се слага зелен боб в буркани

Зелен фасул се наричат неузрелите, зелени шушулки на обикновения фасул. Той е доста широко застъпени в нашата кухня. През лятото, когато фасулът е често срещан в дворове и по пазари, е лесно да го приготвите, но през зимата това е трудна задача.

Консервирането на зелен фасул е лесно. Има два много лесни начина за приготвянето му.

При първия фасулът се почиства от връхчета и от дръжчиците. Бланшира се във вряща, подсолена вода. Напълва се зеленият фасул в буркани, като накрая се добавя малко от водата, в която е бланширан фасулът.

Бурканите се запечатват и се подреждат в съд за варене. След завиране на водата, се засичат 30 минути и бурканите се махат от огъня.

Вторият начин за консервиране на зелен боб в буркани също е много лесен. Зеленият фасул отново се почиства от дръжки и връхчета. Всяка шушулка се срязва на 2 или 3 в зависимост от дължината.

Вече нарязаният фасул се слага да се вари във вряща вода. Добавят се нарязани лук, морков, червена чушка и няколко скилидки чесън и се приготвя най-обикновена супа от зелен боб.

Щом е готова, се напълва в буркани и се запечатва. Бурканите със зеления боб се варят 30 минути.

Така приготвен, фасулът е готов за бърза вечеря. Само се отваря бурканът, изсипва се в тенджера заедно с още малко вода и се запържва по традиционния начин и вечерята е готова.

Можете фасул с буркани да използвате и за класически ястия като зелен боб със свинско, печен зелен боб, зелен боб с картофи. Класика е и яхния от зелен боб.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати