Какви са ползите и вредите от меда?

Какви са ползите и вредите от меда?

Медът е безценен природен продукт, чиито здравословни ползи са безброй. Той подобрява стомашната дейност, работата на нервната система, укрепва имунитета, предпазва от свободните радикали. Богат е на антиоксиданти и витамини, осигурява енергия на организма, предпазва от запек, авитаминоза, цистит, язвени болести, някои видове рак. Това са само част от здравословните ползи на меда. Комбинацията между мед и канела се смята за чудодеен лек.

Медът унищожава вредните бактерии в организма, намалява симптомите на сезонни алергии, повлиява хронични кожни инфекции. Спокойно може да се каже, че медът влия чудодейно върху най-важните жизнени процеси в тялото. Макар да е толкова полезен, медът си има и своите негативни качества.

Противопоказанията на меда са малко, но все пак ги има. Някои хора може да са алергични към мед и пчелни продукти. Деца до 1 година не трябва да ядат мед, защото може да се разболеят от сериозното заболяване ботулизъм.

Болните от диабет също трябва да избягват меда. Както се вижда противопоказанията на меда са много по-малко. Ползите от меда не са за пренебрегване и всеки човек трябва да се възползва от свойствата му. Консумирайте го чист, в комбинация с канела, джинджифил, под формата на медена вода или в чай.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати