Може ли и как се съхранява спанак във фризера?

Може ли и как се съхранява спанак във фризера?
Снимка: gotvach.bg

Полезните свойства на спанака са били познати на хората още от най-дълбока древност. Този листен зеленчук има изключително висока хранителна стойност, богат е на антиоксиданти и е ценен източник на витамин A, витамин C, витамин K и витамин E. В него се съдържат и големи количества магнезий, манган, ниацин, селен, омега-3 мастни киселини, фосфор и др.

Подобно на повечето зеленчуци се препоръчва той да бъде консумиран в прясно състояние, защото именно тогава хранителните му качества се запазват в най-голяма степен. В това може да се уверите лесно, ако приготвите спанак с ориз и свинско месо.

Но това важи само в случай, че наистина става дума за прясно набран спанак. В случай обаче, че сте сдобиете с големи количества спанак или просто сте почитатели на спанака и искате да похапвате от него и зимата, може да го приберете във фризер.

Подходящи за за замразяване във фризер са интензивно зелени листа и стъбла без признаци на пожълтяване. Важно е преди прибиране във фризер спанакът да бъда бланширан за 2-3 минути.

След внимателно отцеждане спанакът се разпределя в найлонови пликове, охлажда се и се замразява във фризер. Там той ще бъде годен за консумация в продължение на 8 месеца. Така дори и в средата на зимата бързо и лесно ще може да сготвите любимото си суфле от спанак или ароматна супа от спанак.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати