Какво не се препоръчва да се яде при колит?

Какво не се препоръчва да се яде при колит?
Снимка: gotvach.bg

Колитът представлява възпаление на дебелото черво, в резултат на което човек страда от подуване на стомаха, газове, болки, редуване на запек и диария. Правилната диета в този случай е много важна. Забранените храни се определят дали човекът страда от запек или от диария. Все пак някои хранителни групи не са препоръчителни във всички случаи.

Сред храните, които не са подходящи при колит, са тестените изделия, бобовите култури, шоколадът, зеленолистните зеленчуци, майонеза, кетчуп, горчица. Лютите подправки, черният пипер, готовите бульони също са противопоказни. Всички видове ядки трябва да се избягват, както и тлъстите меса. Прясното мляко може допълнително да раздразни дебелото черво.

В списъка на забранените храни влизат още салам, кренвирши, суджуци, луканки, пастети и всички подравени месни продукти. От плодовете не са препоръчителни гроздето, цитрусите, черешите, вишни, ананас и диня.

Чипсът и пакетираните царевични изделия са напълно противопоказни, както и всякакви пици, дюнери и бързи храни. От напитките са забранени алкохолът, кафето и газираното. Най-общо казано при колита трябва да внимава с пържените и пикантните храни, силните подправки и газираните напитки. Избягването на тези храни помага за успокояване на симптомите на колита.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати