Защо пърженото е вредно?

Защо пърженото е вредно?
Снимка: gotvach.bg

Колкото и да са вкусни пържените храни, няма как да се отрече, че те са вредни за здравето. Понички, мекички, кюфтета, картофки, бухтички – всички те са вкусни, но вредни. Това е така, защото при загряване на мазнината, в която ще се пържат храните, обикновено тя достига до много високи температури – над 200 градуса.

При тези високи температури както в мазнината, така и в продуктите настъпват опасни изменения. Получава се реакция, позната като липидна пероксиданция – във веригите на мастните киселини настъпва промяна във връзките помежду им.

В резултат на това се образуват молекули, наречени свободни радикали. Тези свободни радикали, които поглъщаме с пържената храна смущават нормалните процеси в тялото и с времето е възможно да настъпят болестни изменения. Така например в някои клетки може да се увреди генетичният материал и те да мутират, а това е изключително опасно, защото така възниква ракът.

Това, разбира се, не става винаги и при всеки човек, но рискът е осезаем. Пържените храни може и да не предизвикат рак, но предизвикват стомашни оплаквания, предизвикват напълняване и редица други опасни състояния. Точно поради тези причини, консумацията на пържени храни трябва да се сведе до минимум. Никога не използвайте една и съща мазнина два пъти за пържене, защото това е още по-опасно. Избирайте други начини за приготвяне на пара – печене, задушаване, на пара.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Минувач
Минувач
18.03.2016 07:54
Тъпо! Както и всички писания за вредните храни. Какво да се прави - ще се мре от тия пържени картофи и мекици. Да не говорим пък за сланината-бррр!
0
0