gotvach.bg»Съвети»Как се бланшира ориз?

Как се бланшира ориз?

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Как се бланшира ориз?

Бланширането на ориз обикновено се извършва в промишлени условия още преди отстраняването на триците от семената. Това се прави, за да може витамините от външния слой да преминат в зърната, които едва след това се полират.

Тази обработка позволява на бланшираният бял ориз да запази в голяма степен здравословните си качества и дори да се доближи до кафявия.

Бланширането на ориз може да се извърши и в домашни условия. За целта трябва да приготвите дълбока тенджера с голяма вместимост, в която да кипнете вода. Когато тя заври, се добавят оризовите зърна, и се варят 3-5 минути.

Времето за бланширане не бива да се пресрочва, защото оризът почва да се разварява. След това оризовите зърна задължително се изплакват със студена вода, за да се прекрати готвенето.

Бланшираният ориз може да се разпредели в пликчета, които да се съхраняват във фризер. При готвене не е нужно да изчакате оризът да се размрази, а може директно да го поставите във вряла вода или в тиган с мазнина, за да приготвите любимия на всички Ориз със зеленчуци или Ориз с яйца по китайски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати