Как се чистят бейби калмари
gotvach.bg»Съвети»Как се чистят бейби калмари

Как се чистят бейби калмари

Как се чистят бейби калмари

Бейби калмарите са онези мънички, симпатични морски дарове, които най-често обичаме да хапваме пържени и оваляни в хрупкава суха панировка.

Самото им име подсказва за миниатюрните размери на тези малки морски обитатели, което веднага извиква у нас представа за трудно и пипкаво почистване на калмарите, както и приготвяне. Ще видите обаче, че съвсем не е нито трудно, нито кой знае колко пипкаво.

За бейби се считат всички онези малки калмарчета, които не надвишават дължината от 3 см.

Поради мини размера си и това, че все още не са развили добре някои свои органи, или пък те са безкрайно малки, понякога дори и нямат нужда от специално почистване освен задължителното измиване.

Но за да сме изрядни и да не рискуваме, е добре да огледаме и почистим бейби калмарчетата.

Как се чистят бейби калмари

Отделяме тубичката от пипалата. Подобно на начина, по който чистим и по- големите калмари, трябва да изпразним вътрешността на тубата. За целта при малките е достатъчно само да се изстиска леко от върха към отвора. С пръст проверяваме дали има прозрачен тънък хрущял - гръбначето, и го изваждаме.

Както казахме, при бейби калмарите той може да е почти незабележим или изобщо да липсва и много готвачи дори не си правят труда да го търсят и чистят.

Пипалцата са твърде малки и затова нямат ясно обособени очи и глава. Те не се чистят, освен ако не забележите по тях да има твърдо топче или вече формирани очички, които просто се изрязват.

Бейби калмарите няма нужда и да се белят. Остава да ги измиете, отцедите и подсушите и с това са напълно готови да бъдат панирани или прибавени към различни морски ястия.

Важно е да знаете, че при пърженето на бейби калмари са нужни 2-3 минутки, за да са напълно готови.

Поднесете панираните калмари с лимон и чаша студена бира или бяло вино.

Вижте още вкусни рецепти за пълнени калмари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати