Колко калории има в елда?

Колко калории има в елда?
Снимка: gotvach.bg

Елдата, известна у нас като гречка, произлиза от Индия. Тя е особено популярна в Русия и в руската кухня има десетки рецепти за ястия с елда. Въпреки че изключително много наподобява на външен вид житно растение, всъщност елдата е принадлежи към семейство Лападови.

Безспорно елдата и много полезна храна, защото помага за повишаване на издръжливостта и силата на мускулите. Редовната употреба на елда подхранва кожата, косата и ноктите, също забавя процеса на стареене.

Малките зрънца елда, които в миналото са били смятани изключително за храна на простолюдието, съдържат белтъчини и въглехидрати и не съдържат почти никакви мазнини. Елдата е богата на фибри и е отличен източник на мед, манган, магнезий и фосфор.

Наред с полезните си свойства трябва да отбележим, че елдата има висок гликемичен товар, затова не бива да се консумира често, за да се предотвратят колебанията на кръвната захар.

Около 16 процента са лесноусвоимите белтъчини, под формата на незаменими аминокиселини в т.ч. аргинин и лизин. В елдата има близо 30 процента въглехидрати и едва 3 процента мазнини. Калорийното съдържание на 100 г сурова елда е 343 ккал. Ето защо трябва да се замислите преди да си сипете втора порция гъби с елда.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0

Коментари

Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!