Кога и как се пие калций?

Кога и как се пие калций?
Снимка: gotvach.bg

Калцият е един от най-важните за човешкото здраве микроелементи. Той отговаря за здравето на зъбите и костите, предпазва от появата на остеопороза. Калцият е единственият микроелемент, чиято всекидневна потребност се изразява не в милиграми, а в грамове, затова е изключително важно в менюто ни да присъстват храни, богати на калций.

Когато по една или друга причина човек има установен недостиг на калций, той трябва да приема калций под формата на хранителни добавки. Добре е в допълнение с него да бъде приеман и витамин Д, който спомага за усвояването на калция.

Нуждата от калций е строго индивидуална и зависи от различни фактори ,като възраст, пол, хранене, физическо натоварване и дори климатични условия на местоживеене.

Препоръчителната дневна доза калций за дами над 50-годишна възраст е около 750-800 мг дневно. В повечето държави дозата е около 800-1200 мг калций дневно, като тази доза в никакъв случай не бива да се надвишава.

В големи количества калцият влияе негативно на мозъка. Прекомерният прием на калций може да стане причина за нарушения на умствената дейност, като свиването на съдовете в мозъка да доведе до слабоумие при възрастни хора.

Освен това твърде високите дози от калций могат да се наслоят в кръвоносните съдове, да предизвикат запушването им, като по този начин увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати