Кога и как се пие желязо?

Кога и как се пие желязо?
Снимка: gotvach.bg

Желязото е един от важните за човешкото здраве елементи. То е необходимо за синтеза на хемоглобин, т.е. то отговаря за транспортирането на кислород към тъканите и органите на тялото.

Желязото участва в състава на мускулната тъкан и ензимите на тъканното дишане, участва също в синтеза на колаген, което значи, че от нивото на желязо в организма зависи състоянието на кожата, косата и ноктите, също така на костната тъкан, сухожилията и мускулните връзки.

От желязото зависи и нормалното функциониране на главния мозък и имунната система. В нормално състояние в организма ни се съдържат 4 грама желязо, като около 60 процента от него се намира в хемоглобина, 30 процента се намира в депата (далак, черен дроб и др.), а останалото – в миоглобина, състава на тъканните ензими и кръвната плазма.

Когато потребностите на организма от желязо не са задоволени, вследствие на бременност, кърмене, интензивен растеж, периодични кръвотечения, бедна на желязо диета, малабсорбация на хранителните вещества в стомаха и др. се стига до дефицит на желязо, а в по-късен етап и до желязодефицитна анемия.

Лечението на тези две състояния само с корекция на диетата и добавяне на храни с високо съдържание на желязо не е възможно, категорични са лекарите. Тогава на помощ идват желязо съдържащите препарати. Максималното количество желязо, което организмът може да усвои с храната е около 2 – 2.5 мг, докато при лекарствените препарати то е 10-15 пъти повече.

Желязосъдържащите препарати се предписват от лекар, който може да прецени точната дозировка и продължителността на лечението. Обикновено лечебният курс продължава до достигане на нормални стойности, което се проследява с редовни кръвни тестове. Профилактиката на желязодефицитната анемия включва добавяне в менюто на храни, богати на желязо, като червено месо, черен дроб и др.

Съветът има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати