Как да си направим хубава кайма?

Как да си направим хубава кайма?
Снимка: gotvach.bg

Много домакини изпадат в недоумение защо пържените кюфтета, които правят, далеч не изглеждат като тези на снимката на рецептата, след като са спазили точно рецептата. Други не разбират защо сочната супа топчета, изведнъж се превръща в супа с кайма.

Отговорът е един – защото са използвали некачествена или твърде мазна кайма.

Приготвянето на хубава кайма е нещо повече от изкуство. То е наука, на която може и трябва да се посвети цял клон на кулинарията.

За приготвянето на хубава кайма ви трябва хубаво месо. Ще подчертаем, че месото трябва да е пресно, от младо животно и сочно. Най-подходящо за мелене е месото от предната част и от врата на животното. То хем е сочно, хем има колкото си трябва мазнина, хем е съставено от къси мускулни влакна.

По изключение може да се използва месо от коремната част, но то по правило е доста по жилаво, защото съдържа повече съединителна тъкан. Обикновено в състава на каймата влиза месо, което не може да се използва рационално в други ястия.

В миналото поради липсата на машина за мелене на месо,то е било накълцвано на ситно със сатър. Тази практика съществува и до ден днешен, но е доста трудоемка.

Кайма, още повече хубава кайма не се прави от един вид месо. За приготвянето ѝ се използва смес от телешко, говеждо и агнешко, както и свинско месо, което да подобри качеството на каймата.

Хубавата кайма се приготвя от мръвки, предварително почистени от жили и кости, ципи и сухожилия, която не е много тлъсто. След смилането каймата може да се омеси с яйце, подправки, хляб, галета и др, за изненадате семейството си с любимите кюфтета на скара, сарми, кюфтета с доматен сос и др.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати