gotvach.bg»Съвети»Кои билки имат диуретично действие?

Кои билки имат диуретично действие?

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Кои билки имат диуретично действие?

Някои хора имат склонност да задържат вода в организма си, което може да се дължи на цял куп причини. Водната задръжка може да е в резултат на прекаляване със солени храни, злоупотреба с алкохол, недостатъчен прием на вода, хормонални промени, заболявания на бъбреците или заболявания на сърдечно-съдовата система.

Преди обаче да посегнете към лекарствата за отводнявате, можете да потърсите спасение от отоците в народната медицина. У нас има десетки билки с по-силно или по-слабо изразен диуретичен ефект – т.нар. естествени диуретици.

Може да изведете задържаната в организма вода с помоща на билки като гръмотрън, ветрогон, майчин лист или златна пръчица. Те имат доказано диуретичен ефект и значително подпомагат за елиминирането на урината, а оттам и на задържаната в организма вода.

Въпреки че става дума за билки, а не за лекарствени препарати, те не бива да се използват постоянно и безконтролно, защото могат да доведат до рязко понижаване на кръвното налягане, до появата на стомашни киселини и др.

Един от най-препоръчваните естествени диуретици са листата от бреза, които не само не допускат водна задръжка, но стимулират кръвообращението и спомагат за намаляването на целулит.

В по-леки случаи на задържане на вода може да се обърнете към по-меки естествени диуретици като анасон, магданоз, коприва, хвойна, бъз, листа от малина. Те имат не толкова силно изразен диуретичен ефект и са подходящи при инцидентно задържане на вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати