Зеленчуците съдържат ли въглехидрати?

Зеленчуците съдържат ли въглехидрати?
Снимка: gotvach.bg

Много хора, загрижени за фигурата си, или такива, които спазват нисковъглехидратна диета, се интересуват дали в зеленчуците се съдържат въглехидрати. И когато разберат, че в тях има въглехидрати, ги изключвато от менюто си, което е голяма грашка.

Зеленчуците заемат важно място в храненето на хората. Те се един от главните фактори за здравословно хранене. Въглехидратите, които се съдържат в тях, имат важно значение за здравето на хората и за нормалната работа на организма. Всъщност най-добрият източник на въглехидрати за организма са храните с растителен произход.

Освен това въглехидратите, които се съдържат в картофите например, са много по-различни от въглехидратите, които ще откриете в една баница със сирене. Въглехидратите в зеленчуците спадат към групата на сложните въглехидрати.

Те се усвояват по-бавно от организма ни, защото имат естествено сложна структура, която съдържа и доста фибри. Влакнините в зеленчуците имат регулиращ ефект върху функцията на червата, те се свързват с излишния холестерол и го извеждат от организма.

Според специалистите по хранене трябва да приемате поне 3 порции зеленчуци дневно. Не бива да се притеснявате за фигурата си, защото повечето зеленчуци съдържат около 5 процента въглехидрати. Съдържанието на въглехидрати е два пъти по-високо при морковите и картофите, но и тях не бива да изключвате от диетата си.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати