Зеленчуците съдържат ли въглехидрати?
Da li povrće sadrži ugljene hidrate?Содержат ли овощи углеводы?
Gotvach.bg»Съвети»Зеленчуците съдържат ли въглехидрати?

Зеленчуците съдържат ли въглехидрати?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
310914
Зеленчуците съдържат ли въглехидрати?

Много хора, загрижени за фигурата си, или такива, които спазват нисковъглехидратна диета, се интересуват дали в зеленчуците се съдържат въглехидрати. И когато разберат, че в тях има въглехидрати, ги изключвато от менюто си, което е голяма грашка.

Зеленчуците заемат важно място в храненето на хората. Те се един от главните фактори за здравословно хранене. Въглехидратите, които се съдържат в тях, имат важно значение за здравето на хората и за нормалната работа на организма. Всъщност най-добрият източник на въглехидрати за организма са храните с растителен произход.

Освен това въглехидратите, които се съдържат в картофите например, са много по-различни от въглехидратите, които ще откриете в една баница със сирене. Въглехидратите в зеленчуците спадат към групата на сложните въглехидрати.

Те се усвояват по-бавно от организма ни, защото имат естествено сложна структура, която съдържа и доста фибри. Влакнините в зеленчуците имат регулиращ ефект върху функцията на червата, те се свързват с излишния холестерол и го извеждат от организма.

Според специалистите по хранене трябва да приемате поне 3 порции зеленчуци дневно. Не бива да се притеснявате за фигурата си, защото повечето зеленчуци съдържат около 5 процента въглехидрати. Съдържанието на въглехидрати е два пъти по-високо при морковите и картофите, но и тях не бива да изключвате от диетата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати