Могат ли да се изсушат боровинки?

Могат ли да се изсушат боровинки?

Боровинките са един от онези дарове на лятото, които ни се иска да запазим за по-дълго. Тези изключително вкусни дребни плодове са много популярни в Америка, откъдето произхождат. Те са сред плодовете, които могат да се похвалят с най-високо съдържание на антиоксиданти.

По правило боровинките у нас се срещат предимно по високите планини – на планинска височина над 1000 метра се берат сини боровинки, а на височина 1700 м над морското равнище се берат ароматни черни боровинки.

Ароматни и екологично чисти боровинки може да си наберете из иглолистните и широколистни гори а пасища на Рила, Пирин, Родопи и Западна Стара Планина, където можете да намерите едновременно черни и сини боровинки.

Въпросът е какво да правим, когато напълним цяла кошница боровинки. Освен очевидният отговор да ги превърнем във вкусен кекс с боровинки или сладко от боровинки, можем да ги изсушим.

Сушенето на боровинки може да се направи по естествен начин върху вестник или марля или във фурната на печката. При естественото сушене плодовете се подреждат върху вестник и се оставят на сухо и проветриво място, като задължително се прибират вечер.

Може да изсушите боровинки във фурната, като това се прави при постепенно повишаване на температурата до 50-6 градуса и непрекъснато разбъркване. Плодовете са готови, когато като ги разтриете между пръстите не багрят. След това трябва да ги съхранявате в херметически буркани.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати