gotvach.bg»Съвети»Какво е Букет Гарни и как се ползва?

Какво е Букет Гарни и как се ползва?

Какво е Букет Гарни и как се ползва?

Този вид букет не е от цветя, както по принцип се правят букети, а от билки. Той се използва в кулинарията. Това, че името му е сложно, не трябва да ви навежда на мисълта, че направата му също е сложна или че е труден за употреба. Тъкмо обратното!

Ароматният букет от билки се използва най-вече за ароматизиране и овкусяване на бульони и различни супички. Практично завързаните билки под формата на букет позволяват по-лесното му изваждане от вашето ястие, след като той си е "свършил" работата.

Също така не се налага да търсите разпилени билки из ястието. Този букет от билки, както споменахме по-горе, е специално завързани с канап или увит и с марля. Малката тайна в този букет е, че можете да комбинирате билки, за които знаете, че подхождат на ястието, което готвите.

Както името на букет Гарни подсказва, той се използва предимно във френската кухня. Важно е също да се отбележи, че този вид букет е най-добре да бъде сложен при ястия, които ще се готвят бавно и продължително време.

Една много популярна рецепта за букет Гарни, тоест за неговото съдържание, е праз, целина, мащерка и дафинови листа. А ето и как можете да си направите сами такъв букет в домашни условия:

Трябват ви три стръка целина, тъмнозелени листа праз, 1 връзка мащерка, 1 връзка пресен босилек, дафинови листа, канап за връзване. А ето и как се прави: Целината се увива върху дафиновите листа, след това се слага розмарин, мащерка и босилек.

Така направения букет Гарни се завързва с канап. Още един съвет, който можем да дадем за този букет, е да оставите канапа, с който го завързвате по-дълъг, за да може по-лесно да го извадите или може да го завържете за дръжката на тигана или друг съд, в който готвите вашето ястие, за да не "плува" в него.

Ако рецептата, която ви дадохме не е по ваш вкус, има още няколко начина за неговото приготвяне. Може да си направите букет Гарни с марля, като сложите мащерка, черен пипер или дръжки от копър и магданоз, които повечето от нас изхвърляме.

Когато е направен с марля, това не позволява да се развали по време на готвене. Съществува също и класическа рецепта за букет Гарни, която се прави с целина. За този букет ви трябват мащерка, дафинови листа, магданоз, праз и целина, като можете да добавите или замените някоя билка по ваш вкус. Този букет е идеален за всякакви супи и богати бульони.

Друга вариация на този букет е този с праз. Може да си направите и букет Гарни с риган. В тази рецепта няма листа, защото след направата на този букет с риган, ще ви се струва, че държите букет за булка. Има варианти и с пипер и естрагон. Можете да си го направите както с пресни, така и със сушени билки.

Освен в бульони и супи, може да използвате Гарни букет и когато готвите гювечи, меса на фурна и апетитни печени зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати