Моята Стена

  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави форумната тема: Проблемите в кухнята!преди 9 годиниВеднъж някой ме излъга да си направя печени сливи със захар в тава и във фурната. Няма да ви описвам как се карамелизира цялата фурна от прекипялото сладко! Кажете ми вие как бихте се справили със загоряла захар във фурната.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Споделете идеи за десерти с бананипреди 9 годиниБананите влизат в идеална комбинация със сладолед!
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Дайде идеи за най-вкусния крем за тортапреди 9 годиниПривет, ами виж моята рецепта за Класически баварски крем. Става неописуемо хубав, просто няма конкуренция! Аз поначало смятам, че перфектният десерт е кремът, никакви торти, сладки, рула и други неща, съдържащи тесто, не могат да го конкурират. Но ако избереш онзи баварски крем, не купувай каква да е сметана! Тя трябва да е течна сметана за разбиване - например "Президент", която обаче е скъпа, а в магазините "Берьозка" има точно сметана за случая, казва се "Сливки для взбивания" или "Сливки питьевые" с масленост 35%. Ето това е, което ти трябва задължително.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Превод на рецептипреди 9 годиниЕ, не става дума за реклама! Аз самата съм с руска филология, преводач съм вече не помня от кога, познават ме в издателства и фирми, дори в Гугъл, и съм управител на агенция за преводи. Така че... моля, заповядайте.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави рецептата: Октоподчета на скарапреди 9 годиниОктоподчета на скараОктоподчета на скара30.01.2016Октопод
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави рецептата: Карпачо от октоподчетапреди 9 годиниКарпачо от октоподчетаКарпачо от октоподчета30.01.2016Карпачо
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави отговор към форумната тема: Как се готви октопод?преди 9 годиниЕй сега ще публикувам две рецептички с октоподчета
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави форумната тема: В какво сервирате?преди 9 годиниНе си представям да пия кафето си от дебелостенна фаянсова чаша с обем повече от 100 гр. Колко по-приятно е, представете си: изящна тънка чинийка и чашка от костен порцелан, почти прозрачна, когато е празна, лека, въздушна и в нея - едно силно, горещо кафе с гъст каймак и умопомрачителен аромат!

    В съчетание тези две неща - порцелановата чашка и силното кафе - са като прекрасна влюбена двойка. А като видя някоя красавица рано сутрин на улицата да тича към автобуса с пластмасова чашка, в която има някаква кафява помия, наричана "кафе", направо ме втриса!
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави коментар към: Фъч по стара рецептапреди 9 годиниФъч по стара рецептаФъч по стара рецепта28.01.2016Шоколадов сладкишИ ние вкъщи много го тачим, особено синът ми. Като чуе, че го правя, може да дотича от 100 км, за да го омете.
  • /Татьяна БаловаТатьяна Баловадобави форумната тема: Мерки и теглилки на продуктитепреди 9 годиниНаскоро си купих електронно кантарче. Много му се радвах, защото отдавна ми трябваше. Теглеше от грам до 5 кг. Но нали съм си малко скептик, реших да го използвам първо за да претегля различни обеми от различни продукти, да си запиша всичко това, че ако кантарчето нещо се повреди, да си имам алтернативен вариант. И колко правилно! То се повреди точно след две седмици. И то непоправимо. Менте се оказа. Но дадените по-долу таблички не са менте. Ето ги.
    МЕРКИ И ТЕГЛИЛКИ

    Внимание! Понеже на пазара се продават какви ли не чаши с какви ли не обеми, най-добре е да си харесате една чаша от съществуващите у дома, която наистина е 250 мл, или на някоя чаша да си направите отметка докъде аджеба са тия 250 мл. А за целта напълвате едно шише, на което пише колко милилитра е (желателно – 250), изливате го в чашата и тогава знаете със сигурност що за чаша е това.

    Миллилитри Чаши
    250 мл 1 чаша
    180 мл 3/4 чаша
    150 мл 2/3 чаша
    120 мл 1/2 чаша
    75 мл 1/3 чаша
    60 мл 1/4 чаша
    30 мл 1/8 чаша
    15 мл 1 суп.л.


    Супени и чаени лъжици

    1 супена лъжица = 3 чаени лъжици
    1 десертна лъжица= 2 чаени лъжици
    1 ч.л. 5 мл
    2 ч.л. 10 мл
    1 суп.л. 15 мл
    2 суп.л. 30 мл
    3 суп.л. 45 мл
    4 суп.л. 60 мл
    5 суп.л. 75 мл
    6 суп.л. 90 мл
    7 суп.л. 105 мл


    Колко лъжици са в чаша

    Напомням, че 1 чаша е 250 мл
    1 суп.л. 1/16 чаша
    2 суп.л. 1/8 чаша
    4 суп.л. 1/4 чаша
    5 суп.л. 1/3 чаша
    8 суп.л. 1/2 чаша
    10 суп.л. 2/3 чаша
    12 суп.л. 3/4 чаша
    16 суп.л. 1 чаша

    Други ингредиенти


    Брашно, пудра захар, какао
    Чаши Грамове
    1/8 чаша 15 г
    1/4 чаша 30 г
    1/3 чаша 40 г
    1/2 чаша 65 г
    2/3 чаша 85 г
    3/4 чаша 95 г
    1 чаша 125 г


    Овесени ядки
    Чаши Грама
    1/8 чаша 10 г
    1/4 чаша 20 г
    1/3 чаша 30 г
    1/2 чаша 45 г
    3/4 чаша 60 г
    1 чаша 85 г


    Захар
    Чаши Грамове
    1/8 чаша 25 г
    1/4 чаша 50 г
    1/3 чаша 70 г
    1/2 чаша 100 г
    2/3 чаша 135 г
    3/4 чаша 150 г
    1 чаша 200 г


    Ядки (бадеми, орехи и др.)
    Чаши Грамове
    1/8 чаша 10 г
    1/4 чаша 20 г
    1/3 чаша 45 г
    1/2 чаша 80 г
    2/3 чаша 105 г
    3/4 чаша 120 г
    1 чаша 160 г


    Мед, сладко, кондензирано мляко
    Чаши Грамове
    1/8 чаша 45 г
    1/4 чаша 85 г
    1/3 чаша 110 г
    1/2 чаша 170 г
    2/3 чаша 225 г
    3/4 чаша 250 г
    1 чаша 340 г


    Масло, маргарин
    Чаши Грамове
    1/8 чаша 25 г
    1/4 чаша 60 г
    1/3 чаша 75 г
    1/2 чаша 110 г
    2/3 чаша 150 г
    3/4 чаша 180 г
    1 чаша 225 г


    Бързи подсказки:


    сол: 1 суп.л.=30 г, 1 ч.л.=10 г

    захар: 1 суп.л.=25 г, 1 ч.л.=8 г

    сода: 1 суп.л.=20 г, 1 ч.л.=7 г

    какао: 1 суп.л.=25 г, 1 ч.л.=8 г

    бякпулвер: 1 суп.л.=10 г, 1 ч.л.=4 г

    суха мая: 1 суп.л.=10 г, 1 ч.л.=3.5 г

    прясна мая: 1 суп.л.=30 г, 1 ч.л.=10 г
    соотношение между суха и прясна мая = 1:3.

    растително масло: 1 суп.л.=10 г, 1 ч.л.=4 г

    краве масло: 1 суп.л.=25 г, 1 ч.л.=10 г

    сметана: 1 суп.л.=30 г, 1 ч.л.=10 г

    майонеза: 1 суп.л.=15 г, 1 ч.л.=5 г
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest