Мартина Тракова
Помощник Готвач
Моята стенаРецепти138Снимки243Статии1СъветиКоментари180Форумни теми16Постове във форума448За менИзпрати съобщениеточки3188
- Мартина Траковадобави ТЕМАТИЧНА рецепта СЪС снимка: Тиквички с ориз яхнияпреди 8 годиниТиквички с ориз яхния10.10.2016Яхнии
- Мартина Траковасготви: Мъфини от бутер тестопреди 8 годиниМъфини от бутер тесто25.04.2009
- Мартина Траковасготви: Бриош – Brioches от моята кухняпреди 8 годиниБриош – Brioches от моята кухня14.05.2022Бриош
- Мартина Траковасготви: Картофи пълнени със сиренепреди 8 годиниКартофи пълнени със сирене04.05.2009Пълнени картофи
- Мартина Траковасготви: Обикновени Крокетипреди 8 годиниОбикновени Крокети26.04.2009Крокети
- Мартина Траковасготви: Баница с яйца, сирене и кренвиршипреди 8 годиниБаница с яйца, сирене и кренвирши12.08.2008
- Мартина Траковадобави отговор към форумната тема: Катък или крокмач?преди 8 годиниКатък или крукмач (крукмач, куртмач, катмач) е млечен продукт със солено-кисел вкус.[1] Думата е от турски произход, означава "добавка".
Названието всъщност се използва за няколко продукта с подобен вкус, но получени по различен начин. Традиционно катък се прави от най-гъстото овче мляко през август.
Млякото се вари на водна баня, след което се оставя на тъмно и хладно място. Разбърква се през няколко часа, дни под ред. Посолява се, не се слага сирнище.
Полученият продукт е дълготраен и може да се използва в продължение на няколко месеца. С цел получаване на по-гъст продукт, преди заквасването овчето мляко се вари на бавен огън в продължение на няколко часа. Продуктът е най-разпространен в южните части на България. Традицията за приготвяне на катък в този край е, заготовката да се сложи за отлежаване в глинена стомна при непроменяща се температура, като за най-подходящо се посочва кладенец. Така приготвената смес отлежава дълго, а в някои случаи дори над шест месеца.
През времето, в което продуктът отлежава, млякото се сгъстява и придобива специфичен резливо-кисело-солен вкус. След изваждането му от кладенеца, стомната се чупи и продуктът се консумира директно без обработка.
В наши дни катък се нарича и просто повече или по-малко хомогенна смес от кисело мляко и овче сирене с евентуална добавка на масло. Това, разбира се, няма качествата на оригиналния продукт.
Под името катък се намират и разновидностите на млечната салата, приготвяна с катък. Обикновено включва съставки като овче сирене, месести чушки (и/или краставици, може и кисели краставички), чесън, олио, печени орехи.
Обикновено се сервира като мезе към ракията. ТУЙ ГО КАЗА ЧИЧКО ГУГЪЛ! - Мартина Траковасготви: Здравословен ябълков чай за отслабванепреди 8 годиниЗдравословен ябълков чай за отслабване14.09.2016Чай
- Мартина Траковадобави коментар към: Пухкави хапки с кашкавал и сиренепреди 8 годиниПухкави хапки с кашкавал и сирене09.11.2021ХапкиМалко трябва да се охлади тестото.
- Мартина Траковасготви: Салата от бял дробпреди 8 годиниСалата от бял дроб03.12.2007Черен Дроб
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest