Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Боб мунгБоб мунг
14 Септ.
Боб мунг или папуда представлява семето на растението Vigna radiata. То се отнася към семейство Бобови /Fabaceae/. Във Франция го наричат fèves germées, в Гърция - rovitsa (ροβίτσα), а в Турция - mash filizi. Вирее в Индия...
Чорба от боб мунгЧорба от боб мунг
03 Август
Боб мунг увира за около час и половина най-много и не е нужно да се накисва предварително. Зеленчуците - кромидът, чесънът, морковът, се обелват и нарязват на ситни кубчета. Слагат се в тенджерата при боба....
Готвене на боб МунгГотвене на боб Мунг
08 Април
Боб Мунг е традиционна източноазиатска бобова култура. Характерен за него е лекият орехов привкус. Може да се консумира самостоятелно, но и да се добавя в различни ястия – супи, яхнии, пюрета, или да се използва като гарнитура...
Боб мунг с черна лещаБоб мунг с черна леща
21 Окт.
Накиснете зърнения микс с боба в студена вода за около 20 минути. Измийте и долейте вода /1:3 части/. Сварете до готовност. Отцедете водата, ако има такава. В подходящ съд загрейте зехтина и добавете ситно нарязаните...
Зеленчукови кюфтенца от боб мунгЗеленчукови кюфтенца от боб мунг
10 Септ.
Зеленчуковите кюфтенца от боб мунг са готови....
Пълнени домати с боб мунгПълнени домати с боб мунг
30 Април
Режем доматите на половина и изчистваме от семената, след което пълним с двата вида боб. По желание можете да смесите бобовите салати и след това да напълните доматите....
Яхния с боб мунг и подправкиЯхния с боб мунг и подправки
10 Септ.
Яхнията с боб мунг и подправки е готова....
Запечен боб мунг с гъби и доматиЗапечен боб мунг с гъби и домати
16 Окт.
Поръсете печения боб със свеж магданоз. Запеченият боб мунг с гъби и домати е готов....
Стъклени спагети с пиле, гъби и кълнове от боб МунгСтъклени спагети с пиле, гъби и кълнове от боб Мунг
19 Февр.
Отново разбъркайте и оставете азиатски стъклени спагети с пиле, гъби и кълнове от боб Мунг да се задуши за поне още 10-15 минути. Не гответе на много силен огън стъклени спагети с пиле, гъби и кълнове от боб Мунг....
Басмати с адзуки и мунгБасмати с адзуки и мунг
09 Март
1
Миксът от боб мунг, боб адзуки и останалите варива се измива и се накисва за 6-7 часа във вода....
БобБоб
02 Септ.
Фасулът е общо наименование на група бобови растения. Познат е под наименованието боб. Бобовите растения играят значителна роля в човешката история. Те са първата култура, която еволюира, когато ловците и номадските племена...
Черен бобЧерен боб
19 Септ.
Фасулът е растение от семейство Бобови. Родината му е Южна Америка, но може да се отглежда навсякъде. Култивиран е още преди инките, а в Европа е пренесен по време на една от експедициите на Христофор Колумб. Заради високия...
Кадифен бобКадифен боб
14 Септ.
Кадифеният боб /mucuna prurien/ е екзотично бобово растение с лилави цветя и мъхести шушулки. Фасулът се отглежда в южните Съединени щати, Африка, Индия, както и в Западна Индия за зелен тор и паша. Използва се също като...
Боб адзукиБоб адзуки
14 Септ.
3
Бобът Адзуки /Azuki bean/, познат още като червен азиатски боб, е изключително вкусен представител на семейство Бобови. В Япония дори го наричат цар на бобовите растения. Адзуки /азуки/ е основна култура в Китай и Япония,...
Смилянски бобСмилянски боб
09 Юни
Смилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица. Традициите...
Тонка БобТонка Боб
05 Февр.
Тонка боб (tonka beans) е името на интересно растение от тропическите джунгли, чиито шушулки се използват като подправка. У нас тонка боб не се радва на голяма популярност и сравнително рядко се използва в приготвянето на...
Съхранение на бобСъхранение на боб
17 Март
Бобът е култура, оцеляла през хилядолетията. Тя е изиграла важна роля в изхранването на двата континента между Атлантическия и Тихия океан. Редица археологически изследвания доказват, че още през шесто хилядолетие пр.н.е...
Гледане на бобГледане на боб
13 Януари
Фасулът е растение от семейство Бобови. Отглежда се като домашна култура за прехрана по целия свят. Но не се използва само за това. В много държави се практикува гледането на боб. Един от най-популярните методи за...
Готвене на смилянски бобГотвене на смилянски боб
09 Август
Кралят на любимата култура у нас – бобът, несъмнено е Смилянският боб. Той се готви по стара родопска рецепта. Истинският Смилянски боб се отглежда в с. Смилян. На пазара обаче с името Смилянски боб се обозначават и култури...
Великите готвачи: Боб БлъмърВеликите готвачи: Боб Блъмър
01 Май
Днес ще ви запознаем с един от най-ексцентричните готвачи, а именно Боб Блъмър. Роден през 1962 година в Монреал, Канада, животът на Боб не се развива както на повечето готвачи, които познаваме от телевизионния ефир....
Как се хвърля боб?Как се хвърля боб?
20 Януари
Гадаенето на боб или т.н. хвърляне на боб е древна техника за ясновидство, която някои казват, че идва от Турция, други от Египет. За разлика от много други видове гадания, този метод всъщност не е толкова труден. На...
Как да консервираме бобКак да консервираме боб
25 Май
Консервирането на боб би ни спестило много време, а и по този начин ще имаме подръка почти готова манджа, когато бързаме. Можете да консервирате както бял боб (стар фасул), така и зелен боб. Ако решите да консервирате...
Отглеждане на смилянски бобОтглеждане на смилянски боб
28 Февр.
Едрият боб, известен като смилянски, е основна култура за региона на Смилянското корито. Почвата в този район е песъчлива. Подготовка на земята започва на есен с изораването и напролет с торенето и правенето на вода....
Как да засадим бобКак да засадим боб
06 Дек.
Да си отгледате сами боб в градината, има няколко предимства: лесна грижа, обогатяване на почвата с азот, студоустойчивост. Но за това трябва да знаете как да засадите боб, какви са моделите на отглеждане и някои други тънкости...
Кулинарна употреба на черен бобКулинарна употреба на черен боб
20 Януари
Фасулът е растение от семейство Бобови, което идва от Южна Америка. Той е сред растенията, които виреят практически навсякъде. Още през 16 век цяла Европа го познава. Има много видове бобени зърна. Някои са малки,...