Gotvach.bg»Статии»Завиване на сарми
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Тайната на перфектните Станимашки сарми
Във всяко парче се поставя по 1 кафена лъжичка от сместа и се завива стегнато. Добре е дъното да се застели с 2-3 реда зелеви листа....
Любимите сарми на поколения българи
След това във всяко листо слагаме част от плънката и завиваме сармите. Подреждаме в тенджерата, поставяме чиния, наливаме зелев сок и варим на тих огън до готовност....
Домашни хитринки за вкусни зелеви сарми
От най-красивите, тънки и нежни листа завивате сармите, а грубите можете да ги поставите на дъното на тенджерата или гювеч, за да не залепнат сармите при готвене....
Трите най-вкусни рецепти за зелеви сармиСармите са сред най-често приготвяните ястия през зимата, когато се завиват с листа от кисело зеле....
1
Сармите - вкусът на зимата и Коледа
Не са малко обаче и онези, които приписват сармите на османските завоеватели. При всички положения името на сармите идва от турската дума sarmak, която означава “завивам”....
Идеи за бърза вечеря с ориз
Едно от изключенията са сармите – при тях повече време отнема завиването на листата с пълнежа. Иначе самото варене на вече завитите сарми или правенето на плънката се правят сравнително бързо....
Кулинарни хитрости при готвене на сармиВижте още:
- Идеи за по-различни постни сарми;
- Домашни хитринки за вкусни зелеви сарми....
5
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Сварявате и добавяте подправки по избор, след което завивате зелевите листа, като си отбирате само онази част, в която няма жили....
Три рецепти за сарми в листа от лападКогато заговорим за сарми, повечето от нас си представят зелевите сарми, които обичаме зимно време да похапваме и които се правят с кисело зеле....
1
Кулинарни трикове при готвенето на зелеПреди да пристъпите към завиването на сармите, пуснете зелевите листа за около 15 минути в подсолена вода. След това премахнете по-дебелите жилки и пуснете листата във вряща вода за още 5 минути....
1
Най-вкусните ястия на Балканите
Има различни вариации - завити, голи сарми, когато не се завиват в добре познатата форма. Слагат се и различни подправки и съставки, но неизменната е ориз, който се овкусява....
Непознатите ястия от българската национална кухня
а след това се поливат с разтопено масло и се поръсват с червен и черен пипер;
Франкано
Това са трохи от просеник, които се запържват в масло, а накрая към тях се прибавят различни подправки;
Лопушки
Големи сарми...
Три рецепти за сарми в лозови листа
Независимо дали са приготвени от пресни, замразени или консервирани листа, лозовите сарми винаги могат да бъдат вкусни и ароматни....
На Бъдни вечер житото е задължително
След като житото се свари, не се отцежда водата, а тенджерата се завива с дебела кърпа и се оставя за два часа, докато набъбне. Към житото се добавят след това захарта и орехите, нарязани или смлени....