Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Странни факти за историята на меда, които вероятно не знаетеСтранни факти за историята на меда, които вероятно не знаете
20 Март
Медът е толкова стар, колкото и писмената ни история, датираща от 2100 г. пр. Хр. Всъщност най-вероятно е дори по-стар. Медът е първият и най-разпространен подсладител, използван от човека....
Полезните свойства на медаПолезните свойства на меда
06 Април
За лечебни цели медът се препоръчва да се приема разтворен, защото само така се облекчава проникването му в състава на кръвта, а оттам в клетките и тъканите на организма. Трябва да се подбира вида мед и нужната доза,...
Лечебните свойства на медаЛечебните свойства на меда
10 Април
Медът успешно се използва не само като подсладител за чай и кафе и алтернатива на захарта, но също така и за профилактика и лечение на много заболявания, както и за облекчаване на симптомите им. При астма се препоръчва...
Противовъзпалителни свойства на медаПротивовъзпалителни свойства на меда
25 Септ.
Целебната сила на пчелния мед е известна още от древността – използван като лечебно и разкрасително средство. Използван много често в народната медицина, медът има различни действия – той не дразни стомаха, помага за много...
Полезните свойства на медаПолезните свойства на меда
07 Септ.
Медът включва цял комплекс ценни хранителни вещества, които играят значителна роля в процесите на обмяната на веществата. В сравнение с други въглехидрати медът по-лесно се обработва от бъбреците, по-лесно се усвоява...
Хранителна стойност на медаХранителна стойност на меда
31 Март
Медът е универсален продукт, ползващ се както за храна или хранителна добавка, така и за лекарство и в козметиката. Доказано е, че пчелите са единствените същества на Земята, чиято повърхност на тялото е почти стерилна...
Всичко за озахаряването на медаВсичко за озахаряването на меда
13 Ноем.
Медът е много полезен продукт, който е доста вискозен. Той обогатява измореното човешко тяло през пролетта с незаменими хранителни вещества, но при консумацията му се забелязва, че е доста плътен. Повечето потребители на...
Предимства на меда от рапицаПредимства на меда от рапица
25 Май
Рапицата е маслодайно растение, чийто прашец пчелите много харесват. Обикновено, ако е посята през есента на предходната година, през месец май на текущата пчелите започват да събират прашеца и нектара на рапицата. В днешно...
Неподозираните странични ефекти на медаНеподозираните странични ефекти на меда
29 Август
Медът е неразделна част от безбройните култури по света през последните 2000 години. Той все още се използва като лекарство и в традиционните учения като аюверда и древните китайски лечения. Учените също се държат да разкрият...
История на жартиеритеИстория на жартиерите
18 Окт.
Появата на жартиерите е била предизвикана от съществуването на чорапите. Първи за създаване на жартиери са се погрижили французите. Преди появата на жартиери те са използвали кожени колани с бримки, които са се прикрепяли...
История на сандвичаИстория на сандвича
21 Януари
2
Кулинарните историци, изследвали историята на разновидността на сандвича, хамбургера, пък считат, че неговият произход е свързан с монголския император Чингис Хан (XII в.)....
История на пицатаИстория на пицата
22 Май
2
Пицата е национално италианско ястие и е любимо на десетки хиляди хора в цял свят. Прототипът на пицата се е появил на трапезите на древните римляни. Тогава са сервирали парчета месо върху големи къшеи хляб. Родината на...
История на артишокаИстория на артишока
07 Август
Една легенда разказва, че веднъж, когато Зевс гостувал на брат си Посейдон, забелязал как по брега на остров Зинари се разхождала невероятно красива млада девойка. Името и било Кинара. Тъй като се боял да не я изплаши...
История на вибратораИстория на вибратора
13 Ноем.
1
Вибраторът е сред най-разпространените женски секс играчки. Едва през последните години дамите започнаха да признават публично, че държат в нощното си шкафче подобен вид атрибути. Това обаче не значи, че те са се зародили...
История на киханетоИстория на кихането
27 Юни
"Наздраве! " - всеки е получавал и изказвал тази благословия хиляди пъти. Или производните и, като "Бог да те благослови" например. Суеверните смятат, че кихавицата е полъх от крилете на Сатаната. Арабите пък вярват...
История на хиромантиятаИстория на хиромантията
09 Юни
Хиромантията се разглежда като наука, чрез която се разбира миналото, настоящето и бъдещето, чрез разчитане на линиите на дланта. Съдейки от броя на ръцете, нарисувани в праисторическите пещери, изглежда, че те представляват...
История на розатаИстория на розата
17 Март
1
През цялата история бялата роза символизирала потайност и мълчание. Латинският израз sub rosa - "под розата", се открива най-рано в документ от 479 г. пр. Хр. Изразът означавал "заклет си да пазиш тайната"....
История на КолатаИстория на Колата
09 Март
Каква е историята на тази уникална и единствена по своя вкус разхладителна напитка е въпрос, на който много хора могат да дадат задоволителен отговор, но в съпоставка на двете напитки историята им изглежда забавна и любопитна...
История на бургераИстория на бургера
26 Юли
Хамбургерът или наричан още бургер, хамбург, е сандвич, който се приготвя обикновено с говежда кайма, поставена в средата на питка. Той често се сервират с добавки от маруля, домати, лук, кисели краставички, кашкавал...
История на сайдераИстория на сайдера
19 Юни
Сайдерът /cider или cyder/ представлява алкохолна напитка, която се приготвя по специална технология от ферментиралия ябълков сок. Сайдерът е силно газиран, сладникав и леко кисел. Напитката има златист или зеленикав цвят...
История на еклеритеИстория на еклерите
03 Юни
1
Еклерите са сред любимите десерти на много хора. За разлика от повечето други сладки изкушения, еклерите радват човечеството само от няколко века. Първите сведения за съществуването на апетитните сладкиши датират...
История на фондютоИстория на фондюто
11 Април
Според разказваните истории то било изобретено от швейцарските пастири през 14 век, които прекарвали дълго време в планината. Те разполагали само с вино, хляб и сирене като храна....
История на марципанаИстория на марципана
12 Януари
У нас марципанът не се припознава като много качествен десерт. Причина за това е времето на комунизма, когато с наименованието марципан са се продавали продукти с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста занижено...
История на сиренетоИстория на сиренето
04 Юни
В САЩ отбелязват деня на сиренето от повече от 100 години, като на тази дата акцентът е да се научи повече за производството и историята на сиренето, да се отпразнува весело събитието и разбира се - да се хапнат сиренца на...
История на кибритаИстория на кибрита
01 Юли
Преди появата на кибрита хората палели огън, като търкали две дървени повърхности една в друга, чукали кремък за искра, опитвали се да хванат слънчевите лъчи през стъкло, за да получат пламък. Когато огънят бил запалван...