Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Варена пшеница за поменВарена пшеница за помен
11 Февр.
Пшеницата се накисва във вода за няколко часа. Излива се водата, сипва се отново вода и се слага да се вари до пълна готовност....
Грухана пшеница за Бъдни ВечерГрухана пшеница за Бъдни Вечер
30 Септ.
Груханата пшеница за Бъдни Вечер е готова....
Вкусна пшеница с орехиВкусна пшеница с орехи
17 Февр.
Пшеницата се сварява до омекване и изцежда от водата. След това прибавяте орехите, които са натрошени предварително. Поръсвате с канела и ванилия.Овкусявате със захар....
Грухана пшеница с млякоГрухана пшеница с мляко
30 Ноем.
1
Измиваме пшеницата и я сваряваме в 2 л. вряща вода за около 30 мин. Изцеждаме. Изсипваме млякото в тенджера и варим на бавен огън. След завирането изсипваме изцедената пшеница и варим за около 10 мин....
Кешкек (Грухана пшеница с пилешко)Кешкек (Грухана пшеница с пилешко)
24 Януари
На следващия ден в дълбока тенджера се слага около 2 сантиметра от измитата пшеница и си нарежда пилешкото, след което се слага останалото количество пшеница, но не забравяйте да сложинте олио....
Ястие с пшеница и овче месоЯстие с пшеница и овче месо
10 Дек.
Затваряме капака и печем запеканката на 200 градуса до зачервяване и абсорбиране на течността. Ястието с пшеница и овче месо е готово....
Ашуре с пшеница и прясно млякоАшуре с пшеница и прясно мляко
15 Януари
Този път сварих житото в мултикукъра на програма за бял ориз. Съотношение пшеница и вода е 1:3....
Десерт от покълнала пшеница с ягодиДесерт от покълнала пшеница с ягоди
09 Септ.
Лененото семе се смила на прах. Смесва се с покълналата пшеница и сместа се залива с йогурт. Добавя се медът и канелата. Ягодите се нарязват на четвъртинки и се добавят към сместа....
Ментова салата с пшеница и скаридиМентова салата с пшеница и скариди
30 Май
Шест часа преди приготвянето на салатата пшеницата се измива с топла вода. Залива се с вода със стайна температура и се оставя да набъбне....
Грухана пшеница с мед и орехиГрухана пшеница с мед и орехи
08 Окт.
Залейте пшеницата с вода и я сложете на котлона да се вари до готовност. Затворете тенджерата с капак и я покрийте с чаршаф за няколко часа....
Кремсупа от пшеница и домашно овче сиренеКремсупа от пшеница и домашно овче сирене
10 Дек.
Наливаме нова, чиста вода (съотношение една част пшеница-четири части вода), колкото да е един два пръста над зърното. Набъбналата пшеница се сварява единствено с няколко кристалчета едра морска сол....
Крокети с пшеница и два вида каймаКрокети с пшеница и два вида кайма
29 Окт.
Пшеницата се накисва до набъбване в разтвора на бульона, смесва се с телешката кайма и се подправя с черен пипер и сол....
Салата със сушени плодове, пшеница и нарСалата със сушени плодове, пшеница и нар
15 Юни
Джинджифилът се нарязва на ситно и се запържва в малко масло. Като стане леко златист, се прибавя пшеницата и се разбърква добре. Добавят се 1/2 ч.л. сол и 250 мл вода, и се оставя да покъкри....
Грухана пшеница с лимон, канела и орехиГрухана пшеница с лимон, канела и орехи
11 Юли
В тенджера с вода изсипваме груханата пшеница и варим на котлона до готовност. Пшеницата поема част от водата. Готова е, когато се напука и е мека при хапване. Можем да пробваме при варенето....
Кълнове от пшеница с ябълки и медКълнове от пшеница с ябълки и мед
24 Окт.
Накъсайте марулята в купа и към нея добавете нарязаната на парченца ябълка и кълновете. Разбийте заедно меда, зехтина и лимоновия сок. Объркайте със салатата и поднесете красиво в чиния....
Сарми от пшеница с листа от цвеклоСарми от пшеница с листа от цвекло
27 Януари
Поднесете сармите с пшеница с подлучено кисело мляко с чесън на вкус....
Болести по пшеницатаБолести по пшеницата
04 Юни
Сред най-съществените фактори за загубата на милиони тонове продукция са болестите по пшеницата и ечемика....
Пшеницата по световните пазари поевтиняваПшеницата по световните пазари поевтинява
17 Юни
На световните пазари пшеницата регистрира спад с 5 процента, но родните производители заявяват, че у нас е възможно поскъпване на зърнените култури заради дъждовете....
ПшеницаПшеница
10 Септ.
История на пшеницата Пшеницата е древна култура, която е възникнала в югозападна Азия и е консумирана от повече от 12 000 год. Тя е едно от първите житно-зърнение растения, култивирано от хората....
История на КолатаИстория на Колата
09 Март
Каква е историята на тази уникална и единствена по своя вкус разхладителна напитка е въпрос, на който много хора могат да дадат задоволителен отговор, но в съпоставка на двете напитки историята им изглежда забавна и любопитна...
История на фондютоИстория на фондюто
11 Април
Според разказваните истории то било изобретено от швейцарските пастири през 14 век, които прекарвали дълго време в планината. Те разполагали само с вино, хляб и сирене като храна....
История на сиренетоИстория на сиренето
04 Юни
В САЩ отбелязват деня на сиренето от повече от 100 години, като на тази дата акцентът е да се научи повече за производството и историята на сиренето, да се отпразнува весело събитието и разбира се - да се хапнат сиренца на...
История на марципанаИстория на марципана
12 Януари
У нас марципанът не се припознава като много качествен десерт. Причина за това е времето на комунизма, когато с наименованието марципан са се продавали продукти с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста занижено...
История на бургераИстория на бургера
26 Юли
Хамбургерът или наричан още бургер, хамбург, е сандвич, който се приготвя обикновено с говежда кайма, поставена в средата на питка. Той често се сервират с добавки от маруля, домати, лук, кисели краставички, кашкавал...
История на сайдераИстория на сайдера
19 Юни
Сайдерът /cider или cyder/ представлява алкохолна напитка, която се приготвя по специална технология от ферментиралия ябълков сок. Сайдерът е силно газиран, сладникав и леко кисел. Напитката има златист или зеленикав цвят...