Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

МакМак
25 Май
Според специалистите при отравяне със сънотворен мак настъпва отпуснатост и сънливост. Телесната температура спада, а заедно с това се наблюдава занижено отделяне на урина....
Масло от макМасло от мак
20 Юли
Маковото масло широко се използва в различни области на човешкия живот. Базовото масло се получава чрез студено пресоване на зърна от семейство Макови (Papaveraceae). Мазната течност няма цвят (понякога присъства жълтеникав...
Природни сънотворниПриродни сънотворни
28 Ноем.
Отварата от маточи е много добро природно сънотворно, което няма изявени странични ефекти....
Шкубанки с мак (топчета с мак)Шкубанки с мак (топчета с мак)
17 Ноем.
Сипете настърганите картофи в подсолена вряща вода и ги сварете до полуомекване. Излейте 2/3 от водата, прибавете брашното, направете няколко отвора в брашното с лъжица, похлупете съда с капак и досварете картофите на...
Кекс с макКекс с мак
22 Юли
Разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар. Когато захарта се разтопи, прибавете брашното и бакпулвера, разбъркайте отново (сместа ще е малко по-гъста, така трябва да е). След това прибавете млякото и олиото, кокосовото...
Щрудел с макЩрудел с мак
08 Дек.
Смесете захарта, 200 г брашно, маята и хладкото мляко, след което оставете за 10-15 минути. Добавете олиото, лимоновата кора, заквасената сметана, жълтъците и ваниловата захар. Разбъркайте всичко добре. В друга купа...
Гризини с макГризини с мак
23 Март
Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставете да шупне за 10 минути. В купа смесете двата вида брашно, маковото семе и солта. Направете кладенче, в което сипете млякото с маята и зехтина. Замесете...
Мак-енд-чийзМак-енд-чийз
16 Дек.
1
Макароните се слагат да врат в гореща, подсолена вода. Не трябва да са напълно готови, а да останат леко жилави, защото ще преминават и друга термична обработка. Прибавя се малко зехтин към тях. През това време се приготвя...
Кифлички с макКифлички с мак
31 Дек.
Затоплете до 37 градуса прясното мляко и в него разтворете маята и лъжичка от захарта. Оставете да шупне за 10-15 минути. Пресейте брашното и в средата направете кладенче, в което сложете маслото - меко, леко разбитите...
Торта с макТорта с мак
28 Окт.
Разбийте захарта със сметаната, маргарина и смления мак. Добавете пресятото с бакпулвера брашно и прясното мляко. Сместа се изсипва в малка форма, намазнена предварително и се изпича в слаба фурна. Тортата се реже...
Пита с макПита с мак
11 Окт.
Пресейте брашното и направете кладенче. Разтворете маята в затопленото прясно мляко и добавете захарта и лъжица брашно, разбъркайте и оставете да шупне. В кладенчето на брашното сложете разбитите яйца, маслото, киселото...
Руло с макРуло с мак
08 Ноем.
Смесваме брашното със содата и пресяваме. Добавяме нарязаното на дребно масло и втриваме в брашното до образуването на трохи. Правим в средата на брашното кладенче и добавяме 3 яйца, заквасената сметана, захарта и солта...
Коливо с макКоливо с мак
24 Април
Ечемичените ядки се измиват, сваряват се на умерен огън, като постоянно се маха пяната. Когато ядките започнат да отделят слузесто вещество, водата се отцежда, а ядките се слагат в друг съд. Добавя се млякото и се вари до...
Погача с макПогача с мак
04 Окт.
Затоплете млякото леко и разчупете кубчето мая в него, добавете захарта и лъжица брашно. Разбъркайте и оставете за 15 минути да шупне. Пресейте 800 г от брашното, останалото оставете за доомесване. Направете кладенче в...
Сиренки с макСиренки с мак
25 Февр.
Омесва се тесто, като маята е размесена в пресятото брашно. Водата и млякото трябва да бъдат топли. Накрая на месенето, тестото се разтяга напред и се полива с по 1-2 с.л олио. Това се прави на два -три пъти. След това...
Кифли с макКифли с мак
23 Март
Маслото, ванилията и захарта се разбиват на пяна. Прибавете мака, след това бакпулвера и брашното, разбъркани с малко прясно мляко. Оформете кифли, и ги сложете в тава, обилно поръсена с мазнина и намазана с галета....
Охлювчета с макОхлювчета с мак
05 Август
Към пресятото брашно добавяме размитата в малко топло мляко мая със захар, разбъркваме и прибавяме малко по малко прясното млякото, захарта, яйцето, маслото и солта. Замесваме меко тесто, която оставяме да втаса за 40 минути...
Кои храни са сънотворниКои храни са сънотворни
13 Дек.
1
Кисело мляко Киселото и прясното мляко, както и сирене имат сънотворни хранителни вещества, като калций....
Македония каза сбогом на Биг МакМакедония каза сбогом на Биг Мак
13 Юни
1
Македония стана третата страна в света след Исландия и Боливия, които казаха „Сбогом“ на нездравословните пържени картофки и бургери на американската верига за бързо хранене McDonald's. В края на миналия месец...
Пита Слънце с макПита Слънце с мак
20 Ноем.
10
Разтваряме маята и захарта с малко топла вода и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим "кладенче" и сипваме млякото, цялото яйце и белтъка (разбити с вилица), солта и половината от маслото (разтопено). Замесваме...
Козуначени кифлички с макКозуначени кифлички с мак
10 Май
Маята се активира с малка част от прясното мляко и лъжичка захар. Останалото мляко и захарта се загряват, докато тя се разтопи. Оставят се да се охладят, а през това време се пресява брашното. Хубаво е да се пресее поне...
Ябълкова шарлота с макЯбълкова шарлота с мак
26 Юни
Разбийте яйцата. Към тях добавете захарта и продължете да разбивате. Накрая прибавете пресятото брашно с бакпулвера. Прибавете и маковото семе и разбъркайте. Изсипете сместа във форма, застлана с хартия за печене....
Питка-пухкавелка с макПитка-пухкавелка с мак
21 Май
Замесва се меко тесто от изброените продукти и се оставя да се удвои. Разделяме на две части. Всяка част се разделя на 4. По същия начин и другата част или общо на 8 броя. Всяка част разстилам на правоъгълник намазвам...
Домашен хляб с макДомашен хляб с мак
28 Февр.
Затопляме водата. Разтваряме в чаша хладката вода, захарта и маята и оставям на топло да се активизира маята. Пресяваме брашното в купа и добавяме солта. Оформяме си кладенче и прибавяме и шупналата мая. Слагаме, също...
Козуначен хляб с макКозуначен хляб с мак
26 Май
6
Затопляме около 50 г мляко, което смесваме с маята и захарта. Оставяме да шупне. Към тях добавяме олиото, останалото мляко и разбитите яйца. От яйцата може да отделите малко количество, за да си намажете хлебчето....