Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Специалитети от унгарската кухняСпециалитети от унгарската кухня
28 Януари
В унгарската кухня преобладават месото, гъстите сосове и пикантният вкус – така нетипични за съседните и европейски народи. Това се дължи на залегналите навици от предците на унгарците – номадското племе маджарите....
Характерни черти на унгарската кухняХарактерни черти на унгарската кухня
13 Януари
Лютивият червен пипер е основната подправка в унгарската кухня....
Гулашът – шампионът на унгарската кухняГулашът – шампионът на унгарската кухня
26 Ноем.
Тази подправка, много типична както за българската, така и за унгарската кухня, позволява да се сложи границата между Гулаша и обикновената супа....
Унгарска туршияУнгарска туршия
19 Април
Ситно нарязаните зеленчуци се посоляват и се поръсват със захар. Така престояват 12 часа на хладно, след което сокът се отцежда в съд и зеленчуците се нареждат в буркани. Заливат се с марината от сока и останалите продукти...
Унгарска пастаУнгарска паста
16 Май
2
Пресяваме брашното, защото така става по-добре. Затопляме си леко прясното мляко и размиваме маята със захарта и 1 с.л. брашно да шупне, завита с кърпа за 5 мин. Към пресятото брашно слагаме солта. Содата я шупваме с...
Унгарска пицаУнгарска пица
19 Дек.
Обичате ли унгарската кухня? Пробвайте тази пица, вдъхновена от нея! За начало сложете половината брашно в съд, след което добавете сухата мая, солта, газираната и хладка вода и олиото....
Унгарска баницаУнгарска баница
29 Септ.
1
Смесете изварата със стафидите, захарта, яйцата и ванилията. 1 белтък се отделя за намазване. Корите се разстилат 2 по 2. Първо се мажат с масло, разпределя се от плънката, завиват се на руло и се нареждат в намаслена тавичка...
Унгарска салатаУнгарска салата
17 Май
1
Унгарската салата се залива с дресинг от смесените зехтин, оцет, счукания чесън и черен пипер. Залейте салатата със соса и разбъркайте добре....
Унгарска супаУнгарска супа
08 Дек.
Измийте доматите, нарежете ги и ги сложете да се варят с вода и главата лук, набодена с карамфила, както и с дафиновия лист, чесъна, черен пипер и зърна бахар. Добавете нарязания магданоз и целина. След като доматите...
Унгарска тортаУнгарска торта
16 Май
4
Разбийте жълтъците със ситно счуканата или направо пудра захар. След като се получи пухкав крем, добавете настъргания шоколад, разбитите на сняг белтъци, смлените бадеми и ванилията. Сипете сместа във форма с хартия за печене...
Унгарска тортаУнгарска торта
16 Ноем.
Разбийте жълтъците със захарта до пухкав крем, добавете и объркайте с настъргания шоколад и разбитите на сняг белтъци. Прибавете смлените бадеми и ароматизирайте с ванилия. Сипете сместа във форма с хартия за печене и...
Унгарска салатаУнгарска салата
17 Май
1
Унгарската салата се залива с дресинг от смесените зехтин, оцет, счукания чесън и черен пипер. Залейте салатата със соса и разбъркайте добре....
Унгарска баницаУнгарска баница
29 Септ.
1
Смесете изварата със стафидите, захарта, яйцата и ванилията. 1 белтък се отделя за намазване. Корите се разстилат 2 по 2. Първо се мажат с масло, разпределя се от плънката, завиват се на руло и се нареждат в намаслена тавичка...
Унгарска Добуш ТортаУнгарска Добуш Торта
29 Юни
За блатовете: Разбъркайте белтъците с миксер, добавете захарта, ваниловата захар, жълтъци, олиото, киселото мляко и разбийте всичко с миксера. Добавете брашното и разбъркайте леко с шпатула, за да комбинирате всички съставки...
Лангош - унгарска пицаЛангош - унгарска пица
03 Март
Сварете картофа, обелете го и го пюрирайте. Смесете пресятото брашно със солта, пюрето от картофа, добавете маята, захарта и долейте млякото и олиото. Объркайте добре, докато се получи тестото. Прехвърлете в намазнена купа...
Унгарска торта КремешУнгарска торта Кремеш
01 Юли
Бутертестото се разделя на две и се изпичат две големи кори. Вари се крем на водна баня, като се смесва брашното, захарта и ванилията. Към тази смес се добавят разбитите в млякото жълтъци. Кремът се вари до сгъстяване...
Унгарска доматена супаУнгарска доматена супа
07 Август
Подбираме хубави домати, нарязваме ги и ги слагаме да се варят в подсолена вода. Когато доматите омекнат хубаво, ги прецеждаме през гевгир. В отделен съд запържваме маслото с брашното, докато брашното порозовее. Разреждаме...
Унгарска гулаш чорбаУнгарска гулаш чорба
01 Февр.
В дълбок съд загряваме мазнина и задушаваме до златисто нарязания на ситно лук. Прибавяме нарязаното на кубчета месо, поръсваме с червен пипер и с малко вода задушаваме до омекване. Добавяме кимиона, нарязаните на...
Унгарска бобена салатаУнгарска бобена салата
01 Юли
Накиснете боба от предната вечер в студена вода. На сутринта изхвърлете водата, залейте боба със студена вода и варете в продължение на 90 минути. Отцедете бульона и оставете зрелия фасул леко са се охлади. Лука се нарязва...
Световни кухни: Шанхайска кухняСветовни кухни: Шанхайска кухня
30 Август
Това важи в пълна сила и за Шанхайската кухня, която придобива все по-голяма популярност....
Световни кухни: Кубинска кухняСветовни кухни: Кубинска кухня
28 Ноем.
Кубинската кухня е повлияна от испанската, френската, африканската, арабската, китайската и португалската култури. Традиционната кубинска кухня е преди всичко селска кухня. Повечето ястия са пържени или задушени....
Традиционните ястия и специалитети на унгарската кухняТрадиционните ястия и специалитети на унгарската кухня
09 Август
Това е един от най-вкусните унгарски специалитети. Унгарската кухня несъмнено има с какво да ви удиви и впечатли, особено ако обичате да си хапвате вкусно....
Круфини от моята кухняКруфини от моята кухня
13 Май
Круфините от моята кухня са много вкусни! Източник: LudaEasyCook Забележка: разкошен френски круфин, не само на вкус, а и на визия....
Унгарска салата в бурканиУнгарска салата в буркани
24 Август
Пиперките нарязваме на половинки, почистваме ги от дръжките и семките, след което ги измиваме и режем на тънки ивички. Доматите се измиват и се режат на четвъртинки. Отстраняваме външните листа на зелката, режем на четири...
Унгарска орехова торта ЧикошУнгарска орехова торта Чикош
27 Май
Жълтъците се разбиват със захарта, добавят се орехите, стафидите брашното и водата и се замесва тесто. Добавят се разбитите на сняг белтъци и тестото се слага в тава, намазана с масло или постлана с хартия за печене....