Най-често задавани въпроси

Логин, регистрация

 • Как да се регистрирам?
  Регистрацията в Готвач е напълно безплатна и ще ви отнеме само минутка.

  Може да се регистрирате като натиснете бутона Регистрирай се от меню ВХОД в горния десен ъгъл на страницата. След това трябва да попълните формата за регистрация, като си изберете потребителско име и парола.

  Потребителското име трябва да е съставено само от букви, цифри и знаците (-._). Паролата трябва да е с дължина минимум 5 символа и може да е съставена от букви, цифри, знаци и специални символи.

  Задължително е добавянето на имейл, чрез който профилът ви ще бъде активиран. Остава само да въведете 5-те цифри от изображението, да отметнете, че сте съгласни с условията на сайта и да натиснете бутона ИЗПРАТИ.

  Вашият профил в Готвач.бг е готов!
  Фигура 1
 • Как да активирам профила си?
  На въведения от при регистрацията имейл е изпратено писмо за потвърждение на вашия профил. Отворете го и кликнете на линка в него, за да потвърдите и активирате профила си.

  Ако не откривате такова писмо в пощенската си кутия, проверете в папка спам.

  В случай, че и в спам папката не откривате писмо от нас натиснете бутона ни пишете на admin@grad.bg, за да го активираме ръчно, като имейлът трябва да бъде изпратен от електронната поща, посочена в регистрационната форма.
 • Как да си възстановя паролата?
  В случай, че сте забравили паролата си и не може да влезете в профила си в Готвач. Бг, може да я възстановите лесно, като кликненете на линка Забравена парола от меню ВХОД на главната страница на сайта. Ще бъдете подканени на въведете имейла, с който сте регистрирани, както и 5-те цифри от изображението.

  След това на посочения от вас адрес ще бъде изпратен имейл с потребителското име и паролата ви.
  Фигура 1
 • Как да си влезна в профила?
  В профила си може да влезете като натиснете бутона ВХОД и попълните правилно потребителското си име и парола.Фигура 1
 • Как да влезна с фейсбук?
  Може лесно да влезете в сайта Готвач.бг с вашия фейсбук профил. За целта натиснете бутона ВХОД и след това кликнете върху бутона Влез с фейсбук.Фигура 1

Рецепти

 • Как да добавя рецепта?
  Добавянето на рецепта може да стане с помощта на бързия бутон, който се намира в горната дясна част на страницата, отляво на иконата за известия (камбанката) или като кликнете върху потребителското си име и от падащото меню изберете опцията Рецепти и след това Предложи Рецепта.

  Всяка рецепта трябва да бъде плод на вашето лично творчество. Можете да ползвате рецепти от други сайтове и/или книги, но трябва да бъдат написани с ваши собствени думи, а не копирани едно към едно от другото място, дори на другото място рецептите пак да са ваши.

  Рецептите, които се повтарят, са крайно подобни на вече въведени рецепти, или са копирани едно към едно от други сайтове, се ИЗТРИВАТ и дадените за тях точки се нулират.

  Тъй като има и начинаещи кулинари в сайта, е изключително важно при добавяне на рецепта да въведете времето за приготвяне и готвене на рецептата. Време за приготвяне е времето, което е необходимо за обработка на продуктите преди термичната обработка. Време за готвене е времето, което е необходимо за термичната обработка на ястието(варене, печене, пържене, задушаване). Тези времена се добавят в минути, например 240, 120, 90, 110, 20, 15.

  Когато пишете съставките на рецептата, моля да изписвате първо продукта, след това да отделяте с тире и даследва количеството. Пример:
  ориз - 1/2 ч.ч.
  шоколад - 100 г
  гъби - 2-3 бр.

  По правило съкращенията на мерните единици са:
  брой - 1-2 бр.
  грам - 200 г
  килограм - 2 кг
  литри - 1 л
  милилитри - 120 мл
  супена лъжица - 1 с.л.
  чаена лъжица - 1 ч.л.
  кафяна лъжичка - 3 к.л.
  водна чаша - 1 в.ч.
  чаена чаша - 1 ч.ч.
  Фигура 1Фигура 2
 • Мога ли да публикувам рецепти от книги или други сайтове?
  Можете да използвате рецепти от книги или други сайтове, но трябва да бъдат написани лично от вас с вашите собствени думи, а не копирани едно към едно от някоя книга или сайт.

  Дори и да имате кулинарен блог с вече написани от вас рецепти, за да ги добавите при нас, трябва да ги преразкажете, така че текстът да не бъде едно към едно с оригинала. Това се налага поради причината, че много потребители разполагат с кулинарни блогове и стотици рецепти и няма да бъде честно спрямо другите потребители ако добавят рецептите си директно с копи и пейст.

  Добавянето на снимки от други сайтове, които не са лично ваши е против правилата на сайта и такива снимки се изтриват.
 • Как да си редактирам рецептата?
  Може да редактирате добавените от рецепти като кликнете на потребителското си име в горния десен ъгъл на страницата, където се намира вашия админ панел и от падащото меню изберете Рецепти.

  Изберете рецептата, която искате да редактирате, кликнете на нея и изберете опцията Редакция.

  Важно: Може да редактирате само рецепти, които все още не се активирани на сайта. Ако искате да внесете някакви корекции във вече публикувани рецепти, пишете промяната като коментар на рецептата и ние ще я отразим в самата рецепта.
  Фигура 1
 • Защо ми изтрихте рецептата?
  Рецептите, които се повтарят, са крайно подобни на вече въведени рецепти, или са копирани едно към едно от други сайтове, се изтриват.

  Редакторите на сайта си запазват правото да изтриват рецепти, които нямат никаква или много ниска кулинарна стойност, като рецепти за: пържени картофи, сандвичи с кашкавал, салати с красавици и домати, филия със сладко, пържени филиийки. Такива или подобни рецепти има вече десетки добавени и повторното им добавяне е излишно.

  Ако една рецепта е напълна и не бъде одобрена от модератор на сайта, дадените за нея точки се нулират и рецептата се изтрива.
 • Как да добавя снимки към моя рецепта?
  Ако сте добавили нова рецепта или рецептата, към която искате да добавите снимки още не е активирана, можете да си добавите снимки към нея като кликнете на рецептата и натиснете бутона Добави Снимки, който се намира непосредствено под нея.

  Ако в момента, в който решите да добавите снимка/и, не се намирате на самата рецептата, влезте в профила си, отидете в секция Рецепти и кликнете на заглавието на рецептата - ще се отвори преглед на рецептата, където непосредствено след текста има бутон Добави Снимки. Ако рецептата е вече активирана, заглавието няма да бъде кликваемо. В този случай можете да си добавите снимка като намерите публикуваната вече рецепта в сайта и кликнете бутона Добави Снимка (виж точка: Как да добавя снимки към публикувана рецепта?).

  Снимките трябва да бъдат хоризонтални (широки), а не вертикални (високи), и да отговарят на рецептите. Техният размер трябва да бъде поне 850рх на една от страните.

  Всички снимки, които не отговарят на рецептите, имат лошо качество или са прекалено малки, ще бъдат изтривани.

  Важно: Снимките, които добавяте, трябва да бъдат лично ваши, а не копирани от фейсбук или друг сайт.
  Фигура 1
 • Как да добавя снимки към публикувана или чужда рецепта?
  Може да добавяте снимки и към вече публикувани ваши или чужди рецепти. Това става лесно директно от страницата, на която се намира рецептата с помощта на бутона Добави Снимка. Бутонът се показва, когато с курсора минете над съществуващата снимка на рецептата или надписа Добави първи снимка към тази рецепта.

  Важно: Снимките трябва да бъдат лично ваши, а не копирани от други сайтове.
  Фигура 1
 • Задължително ли е да добавя снимки към рецептите, които добавям?
  Не, не е задължително. Можете спокойно да си добавите своите рецепти без снимки и на по-късен етап когато разполагате с такива, да ги добавите към вашите рецепти. Как става това? Вижте предния въпрос.
 • Как и кога се активира една рецепта?
  Рецептите в Готвач.бг се активират след преглед и одобряване от редакторите на сайта. Обикновено активирането на рецептите става в рамките на 24 часа от добавянето им, ако няма някакви забележки към тях.

  В случай, че рецептата е неясна, непълна или има други неща, които изискват редакция от ваша страна, вие ще получите подканващо известие да си коригирате рецептата.
 • Добавих без да искам две еднакви рецепти, как да изтрия едната?
  Не се притеснявайте ако погрешка сте добавили две еднакви рецепти, нашите редактори ще изтрият повтарящата се рецепта когато видят, че се повтаря. Не е необходимо действие от ваша страна.
 • Как да следя статистиката към моите рецепти?
  Може да видите колко пъти една ваша рецепта е била видяна, сготвена и коментирана, като изберете от вашия админ панел опцията Рецепти.

  Статистиката се води поотделно за всяка рецепта, като с помощта на стрелките може да подреждате рецептите по възходящ или низходящ ред за всеки от показателите. Тук може да видите и колко снимки са качени към вашите рецепти.

  Важно: Статистиката се опреснява на няколко часа!
  Фигура 1
 • Как да получавам/неполучавам известия към дадена рецепта?
  Може да получавате известия, когато някой сготви, коментира или добави рецепта към някоя от вашите рецепти. За целта още докато пишете рецептата трябва да поставите отметка на полето Прати ми известие когато някой коментира, сготви или добави снимка в рецептата, което се намира най-отдолу, непосредствено преди бутона ЗАПИШИ.

  Ако забравите, може да добавите отметката и по-късно. Може да активирате/деактивирате известията за всичките си рецепти лесно, когато от вашия админ панел изберете РЕЦЕПТИ и след това кликнете върху съответната опция, която се намира срещу всяка рецепта в графа Известия.
  Фигура 1Фигура 2
 • Как да сготвя една рецепта?
  Когато сготвите една рецепта, може да отбележите това, като кликнете на бутона сготви, който се намира директно под снимката на рецептата. Така можете да поддържате хронология кога какво сте си сготвили и да си го приготвите на по-късен етап отново.Фигура 1
 • Как да оценя рецепта?
  Когато една рецепта ви е харесала или не ви е харесала, то може да я оцените със съответния брой звездички. Те се намират под описанието на рецептата, под снимките с препоръчани рецепти. Прекарайте курсора над звездичките, за да оцветите колкото от тях искате, след което натиснете левия бутон на мишката.Фигура 1
 • Мога ли да променя оценката си за рецептата?
  След като веднъж сте гласували за дадена рецепта, няма да имате възможност да промените вота си, затова бъдете внимателни в оценките, които давате.
 • Мога ли да гласувам два пъти за една и съща рецепта?
  Не, за дадена рецепта може да гласувате само веднъж и вотът ви ще бъде окончателен, т.е. няма да подлежи на промяна.
 • Къде мога да видя сготвените от мен рецепти?
  Във вашия админ панел се води хронология на всички рецепти, които сте отбелязали, че сте сготвили. Така на по-късен етап можете да приготвите една рецепта отново и отново.

  За да отидете в секцията Сготвени Рецепти, кликнете горе в дясно на потребителското ви име, след като сте се логнали, и изберете опцията Рецепти от падащото меню. Кликне на линка Сготвени Рецепти.
  Фигура 1
 • Мога ли да изтрия рецепта?
  Ако вашата рецепта е непълна или неясна и/или е копирана от друг сайт, тя ще бъде изтрита от редакторите на сайта. Не е необходимо действие от ваша страна.

  Снимките и рецептите, с които потребителят е участвал вече в кулинарната игра и са вече публикувани, не подлежат на изтриване. Потребителят не може да има претенции към одобрени и публикувани материали, с които е участвал в кулинарната игра.
 • Мога ли да си запазвам любими рецепти?
  Любими линкове, рецепти или статии, можете да си добавяте като отворите дадена рецепта/статия и кликнете на бутона Любими, намиращ се отдолу под блока Препоръчано по темата. За да запазите един любим линк, трябва да сте си влезнали в профила.

  Преглед на любимите рецепти/статии, които сте запазили, можете да видите в секцията Любими, на която можете да отидете като кликнете горе в дясно на потребителското си име и изберете Любими от падащото меню.
  Фигура 1

Кулинарна Игра

 • Точките изтичат/нулират ли се с времето?
  Събраните точки не се нулират или изчерпват с времето, така всеки потребител, когато събере своите точките /някои по-бързо, други по-бавно/, ще може да получи наградата, която е избрал. Твоите кулинарни идеи ще радват хилядите ни посетители дневно, а ние ще ти даваме практични награди, с които можеш да зарадваш себе си и семейството си... и готвенето ще бъде удоволствие!
 • Защо не е одобрена моята снимка?
  Тъй като държим на качеството на сайта, снимките, които добавяте трябва да отговарят на посочените по-долу критерии:

  1. Снимките трябва да бъдат лично ваши. Снимки копирани от други сайтове или от фейсбук нарушават авторските права на собствениците им и се изтриват.

  2. Снимките трябва да отразяват рецептата/статията точно. Ако на вашата снимка се виждат продукти, които ги няма в рецептата, към която добавяте снимката, тогава снимката се изтрива като непасваща. В такъв случай можете да си добавите собствена рецепта със съответната снимка и да получите пълен брой точки за рецепта със снимка.

  3. Снимките трябва да бъдат ясни и да се вижда добре какво е снимано. Снимки, които са размазани, неясни или представят дадена рецепта в негативна светлина, се изтриват.

  4. Снимките трябва да имат големина от поне 850px на една от страните си.

  5. Тъй като Готвач.бг работи с хоризонтални (широки) формати е препоръчително да добавяте хоризонтални (широки) снимки към рецептите си. В противен случай дадена снимка може да бъде неизползваема и да се наложи да я изтрием.
 • Как да поканя приятели?
  Във връзка с кулинарната игра, която Готвач.бг организира, може да каните приятели да се присъединят към сайта.

  Това става като кликнете на потребителското си име намиращо се горе в дясно, за да се отвори вашия админ панел, и от него изберете опцията НАСТРОЙКИ. Там в таба ПРОФИЛ вдясно на екрана ще откриете линка ПОКАНИ ПРИЯТЕЛ. Кликнете на него и изпратете на приятелите си предоставения ви линк.
  Фигура 1
 • Кога мога да си заявя дадена награда?
  За да заявите една награда, трябва да сте събрали точките за нея. Преглед на всички награди и точките необходими за тях можете да видите на този линк.

  Ако сте събрали точките точките за дадена награда, кликнете на потребителското си име горе в дясно на страницата и изберете опция Награди. На показаната страница ще ви бъдат показани наградите, които можете да вземете срещу събраните точки. Ако НЕ виждате награди, значи не сте събрали необходимия брой точки и продължавате да събирате. Ако виждате награди е достатъчно да си изберета наградата, която желаете и в следващата стъпка да я потвърдите - тогава точките за съответната награда ще ви бъдат приспаднати от общия брой точки, които сте събрали от началото на кулинарната ни игра 01.01.2017.
  Фигура 1Фигура 2
 • Кога ще ми бъде изпратена наградата?
  Наградите се изпращат в рамките на 4 седмици от момента на заявяването им.

  За да ви изпратим заявената от вас награда по куриер, трябва да си попълните двете имена, адрес и телефон във вашия админ панел. Това става като кликнете горе в дясно на потребителското си име и след това изберете опция Настройки от падащото меню. Попълнените данни са видими само за администраторите на сайта и няма да бъдат показвани в самия сайт!

  Ако живеете в чужбина, можете да посочите адрес в България за доставка на наградата или да си я вземете при първа възможност от нашия офис в гр. София на ул. Овче Поле 103.

  Свържете се с нас ако не сте си получили наградата в рамките на 4 седмици след заявяване и.
 • Мога ли да заменя получената награда?
  Наградите не могат да бъдат заменяни за тяхната левова равностойност или друга награда.

Профил

 • Как да си сменя паролата?
  Паролата за акаунта си в Готвач може да смените от настройките на профила си. След като се логнете в сайта, кликнете върху потребителското си име и от падащото меню изберете опцията Настройки.

  От таб Профил изберете опцията Смяна на паролата и въведете вашата нова парола.
  Фигура 1
 • Как да си добавя аватар?
  Добавянето на аватар (снимка) на профила става от вашия админ панел.

  Кликнете върху потребителското си име в годния десен ъгъл на сайта и от падащото меню изберете Настройки. След това кликнете въру таб Профил и линка Избор на Аватар.

  С бутона Разглеждане (browse) изберете желания аватар и натиснете готово. Разрешени са следните графични формати: jpg, png, gif.

  Ако вашата картинка е по голяма от 120x120, тя ще бъде намалена/отрязана до този размер. Ако получената картинка не отговаря на вашите изисквания, можете да опитате с друга картинка или да намалите сами картинката до размер 120x120.
  Фигура 1
 • Как да си редактирам данните от профила?
  Данните от профила си може да редактирате от вашия админ панел.

  След влизане в сайта кликнете върху потребителското си име в горния десен ъгъл на сайта и от падащото меню изберете опцията Настройки.

  С помощта на различните табове в профила си може да редактирате основния или разширения си профил или да смените аватара и паролата на акаунта си.
  Фигура 1
 • Как да видя добавените си коментари?
  Може да видите всички коментари, които сте добавяли под различните форумни теми в своя админ панел. Кликнете върху потребителското си име горе в дясно на страницата и от падащото меню изберете опцията Коментари.Фигура 1

Статии

 • Как да добавя статия?
  Добавянето на статия може да стане с помощта на бързия бутон (иконката за добавяне), който се намира в горната дясна част на страницата, отляво на иконата за съобщения (камбанката) или като кликнете върху потребителското си име горе в дясно и от падащото меню изберете опцията Статии - Предложи статия.

  Всяка статия трябва да отговаря на тези условия, за да бъде публикувана:

  - Да не бъде копирана едно към едно от друго място. Можете да използвате други източници, но текстът трябва да бъде написан лично от вас с ваши думи;

  - Да бъде поне 1000 символа. Държим на качеството в сайта и всяка статия трябва да бъде достатъчно информативна, за бъде публикувана в сайта;

  - Да бъде написана на кирилица и не само с големи букви;

  - Да не съдържа линкове към други сайтове;

  - Да не бъде с чисто рекламна цел;

  - Да не е вече написана в сайта;

  - Добавянето на снимки към статиите не е задължително;
  Фигура 1
 • Как да добавя снимки към статия?
  Към написаната статия може да прибавите снимки, като кликнете върху иконата Снимки, която се намира непосредствено след полето за въвеждане на текста.

  Снимките трябва да са лични и с добро качество.
  Фигура 1
 • Как и кога се активира една статия?
  Активирането на статии се извършва от редакторите на сайта, които преглеждат, коригират и редактират статиите преди публикуването им.

  Това може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от натовареността, но не по-късно от края на календарния месец, в който е качена статията.

Други

 • Как да добавя нова тема във форума?
  Добавянето на нова форумна тема може да стане с помощта на бързия бутон горе в дясно, който се намира до известията и избор на ДОБАВИ ФОРУМНА ТЕМА.

  Може да добавите нова форумна тема и като кликнете върху потребителското си име горе в дясно, за да се отвори вашия админ панел, и от него изберете ФОРУМ -> НОВА ТЕМА.
  Фигура 1
 • Как да добавя коментари към дадена форумна тема?
  Форумът на Готвач.бг се намира на главната страница на сайта или на http://gotvach.bg/forum/.

  Най-лесно може да коментирате дадена форумна тема, като влезете във форума на Готвач от разширеното меню, което се намира вдясно от потребителското ви име и е обозначено с иконка с три хоризонтални черти. Оттам изберете опцията ФОРУМ, темата, която желаете да коментирате и скролнете до най-долната част на страницата, за да добавите своя коментар.
  Фигура 1