Gotvach.bg»Най-често задавани въпроси

Най-често задавани въпроси

Логин, регистрация

  • Как да се регистрирам?
    Копирано
    Регистрацията в Готвач е напълно безплатна и ще ти отнеме само минутка.

    Можеш да се регистрираш като кликнеш на линка Регистрирай се от меню ВХОД в горния десен ъгъл на страницата. След това трябва да попълниш формата за регистрация, като си избереш потребителско име и парола.

    Потребителското име трябва да е съставено само от букви, цифри и знаците (-._). Паролата трябва да е с дължина минимум 5 символа и може да е съставена от букви, цифри, знаци и специални символи.

    Задължително е добавянето на имейл, чрез който профилът ти ще бъде активиран. Остава само да въведеш 5-те цифри от изображението, да отметнеш, че си съгласен с условията на сайта и да натиснеш бутона ИЗПРАТИ.

    Твоят профил в Готвач.бг е готов!

    За мобилната версия: Можеш да се регистрираш, като кликнеш иконата с човече в горния десен ъгъл на екрана и избереш Регистрирай се, след което трябва да попълниш формата за регистрация, както вече е указано.
    Фигура 1
  • Как да активирам профила си?
    Копирано
    На въведената от теб при регистрация електронна поща е изпратен имейл за потвърждение на твоя профил. Отвори го и кликни на линка в него, за да потвърдиш и активираш профила си.

    Ако не откриваш такъв имейл в пощенската си кутия, провери в папка Спам.

    В случай, че и в спам папката не откриваш имейл от нас, пиши ни на admin@grad.bg, за да ти активираме профила ръчно, като имейлът трябва да бъде изпратен от електронната поща, посочена при регистрацията ти в сайта.
  • Как да си възстановя паролата?
    Копирано
    В случай, че сте забравили паролата си и не може да влезете в профила си в Готвач. БГ, може да я възстановите лесно, като кликненете на линка Забравена парола от меню ВХОД на главната страница на сайта. Ще бъдете подканени на въведете имейла, с който сте регистрирани, както и 5-те цифри от изображението.

    След това на посочения от вас адрес ще бъде изпратен имейл с потребителското име и паролата ви.

    За мобилната версия: Натиснете иконата с човечето в горния десен ъгъл на екрана и натиснете Забравена парола. Ще бъдете подканени на въведете имейла, с който сте регистрирани, както и 5-те цифри от изображението.
    Фигура 1
  • Как да си влезна в профила?
    Копирано
    В профила си може да влезете като натиснете бутона ВХОД и попълните правилно потребителското си име и парола.

    За мобилната версия: Натиснете иконата с човече в горния десен ъгъл на екрана, попълнете правилно потребителското си име и парола и натиснете ВХОД.
    Фигура 1
  • Как да влезна с фейсбук?
    Копирано
    Може лесно да влезете в сайта Готвач.бг с вашия фейсбук профил. За целта натиснете бутона ВХОД и след това кликнете върху бутона Влез с фейсбук.

    За мобилната версия: Натиснете иконата с човече в горния десен ъгъл на екрана и изберете опцията Влез с Фейсбук.
    Фигура 1
  • Не мога да си влезне в профила, какво да правя?
    Копирано
    Ако не можете да си възстановите паролата от точката по-горе, не можете да си влезнете в профила или не си помните регистрацията, пишете ни на admin@grad.bg и ние ще погледнем дали имате регистрация при нас и ще ви изпратим данните за достъп.
  • Как да сменя името си?
    Копирано
    От Настройки в профила Ви може да промените личната си информация, включително и името си, което е първото поле.

    За мобилната версия: След като сте се логнали в Готвач.БГ с потребителско име и парола или фейсбук профил, може да промените името и личната си информация, като изберете зъбчатото колело в горния десен ъгъл на екрана и натиснете секция Настройки.

Рецепти

  • Как да добавя рецепта?
    Копирано
    Добавянето на рецепта може да стане с помощта на бързия бутон, който се намира в горната дясна част на страницата, отляво на иконата за известия (камбанката) или като кликнете върху потребителското си име и от падащото меню изберете опцията Рецепти и след това Предложи Рецепта.

    Всяка рецепта трябва да бъде плод на вашето лично творчество. Можете да ползвате рецепти от други сайтове и/или книги, но трябва да бъдат написани с ваши собствени думи, а не копирани едно към едно от другото място, дори на другото място рецептите пак да са ваши.

    Рецептите, които се повтарят, са крайно подобни на вече въведени рецепти, или са копирани едно към едно от други сайтове, се ИЗТРИВАТ и дадените за тях точки се нулират.

    Тъй като има и начинаещи кулинари в сайта, е изключително важно при добавяне на рецепта да въведете времето за приготвяне и готвене на рецептата. Време за приготвяне е времето, което е необходимо за обработка на продуктите преди термичната обработка. Време за готвене е времето, което е необходимо за термичната обработка на ястието (варене, печене, пържене, задушаване). Тези времена се добавят в минути, например 240, 120, 90, 110, 20, 15.

    Също така не забравяйте да посочите и колко са порциите, които ще се получат от съответната рецепта.
    Фигура 1Фигура 2
  • Мога ли да публикувам рецепти от книги или други сайтове?
    Копирано
    Можете да използвате рецепти от книги или други сайтове, но трябва да бъдат написани лично от вас с вашите собствени думи, а не копирани едно към едно от някоя книга или сайт.

    Дори и да имате кулинарен блог с вече написани от вас рецепти, за да ги добавите при нас, трябва да ги преразкажете, така че текстът да не бъде едно към едно с оригинала. Това се налага поради причината, че много потребители разполагат с кулинарни блогове и стотици рецепти и няма да бъде честно спрямо другите потребители ако добавят рецептите си директно с копи и пейст.

    Добавянето на снимки от други сайтове, които не са лично ваши е против правилата на сайта и такива снимки се изтриват.
  • Как да изписвам продуктите и мерните единици към рецепти?
    Копирано
    Когато пишете съставките на рецептата, моля да изписвате първо продукта, след това да отделяте с тире и да следва количеството. Пример:
    ориз - 1/2 ч.ч.
    шоколад - 100 г
    гъби - 2-3 бр.
    червен лук - 2 глави
    праз - 1 стрък
    прясно мляко - 1 л

    ВАЖНО! По правило съкращенията на мерните единици са:
    брой - 1-2 бр.
    грам - 200 г
    килограм - 2 кг
    литри - 1 л
    милилитри - 120 мл
    супена лъжица - 1 с.л.
    чаена лъжица - 1 ч.л.
    кафяна лъжичка - 3 к.л.
    водна чаша - 1 в.ч.
    чаена чаша - 1 ч.ч.

    Градуси се изписват като 200 градуса или като 200°C. Съкращения от сорта на г, гр. Г, С, град. са неадекватни!

    Екипът на готвач.бг ви призовава да спазвате елементарни правописни и пунктуационни правила като използването на точки в края на изречението, главни букви за начало на изречението, запетаи, когато е необходимо. Интервали преди точката не се слагат.

    Старайте се описанието на рецептите ви да е максимално ясно и точно.
  • Как да си редактирам рецептата?
    Копирано
    Може да редактирате добавените от рецепти като кликнете на потребителското си име в горния десен ъгъл на страницата, където се намира вашия админ панел и от падащото меню изберете Рецепти.

    Изберете рецептата, която искате да редактирате, кликнете на нея и изберете опцията Редакция.

    Важно: Може да редактирате само рецепти, които все още не се активирани на сайта. Ако искате да внесете някакви корекции във вече публикувани рецепти, пишете промяната като коментар на рецептата и ние ще я отразим в самата рецепта.

    За мобилната версия: Може да редактирате все още неактивирани рецепти, като натиснете иконата със зъбчато колело в горния десен ъгъл на екрана и изберете секция рецепти. От падащото меню изберете Моите Рецепти, а след това натиснете иконата за редакция, която се намира отляво под снимките на рецептата. В случай, че иконата е сива и неактивна, това означава, че рецептата вече е активирана и вие нямате право да я редактирате.
    Фигура 1
  • Защо ми изтрихте рецептата?
    Копирано
    Рецептите, които се повтарят, които са крайно подобни на вече въведени рецепти, или са копирани едно към едно от други сайтове, се изтриват.

    Редакторите на сайта си запазват правото да изтриват рецепти, които нямат никаква или много ниска кулинарна стойност, като рецепти за: пържени картофи, сандвичи с кашкавал, салати с красавици и домати, филия със сладко, пържени филиийки. Такива или подобни рецепти има вече десетки добавени и повторното им добавяне е излишно.

    Ако една рецепта е напълна и не бъде одобрена от модератор на сайта, дадените за нея точки се нулират и рецептата се изтрива.
  • Мога ли да добавя видео към моята рецепта?
    Копирано
    В текста на рецептата можете да си добавите линк към ваше видео в Youtube и ние ще го покажем в рецептата ви.

    За да бъде одобрено, видеото трябва да отговаря на следните условия:
    - да бъде лично ваше
    - да бъде не по-дълго от 5 минути
    - да бъде на български език
    - и да показва точно и ясно рецептата, към която е добавено

    Видео рецепти с чисто рекламен характер не се допускат.
  • Как се използва бутонът СГОТВИ?
    Копирано
    Под снимката на всяка рецепта има зелено тикче с бутон СГОТВИ. Този бутон се използва само ако сте сготвили рецептата и можете да приложите ваша снимка към рецепта /от бутона Добави снимка +3 точки/ или да оставите адекватен коментар.

    Бутон СГОТВИ не е гласуване за самата рецепта. Гласуването за рецептата е след края на описанието по приготвяне на рецептата.
  • Как да добавя снимки към моя рецепта?
    Копирано
    Ако сте добавили нова рецепта или рецептата, към която искате да добавите снимки още не е активирана, можете да си добавите снимки към нея като кликнете на рецептата и натиснете бутона Добави Снимки, който се намира непосредствено под нея.

    Ако в момента, в който решите да добавите снимка/и, не се намирате на самата рецептата, влезте в профила си, отидете в секция Рецепти и кликнете на заглавието на рецептата - ще се отвори преглед на рецептата, където непосредствено след текста има бутон Добави Снимки. Ако рецептата е вече активирана, заглавието няма да бъде кликваемо. В този случай можете да си добавите снимка като намерите публикуваната вече рецепта в сайта и кликнете бутона Добави Снимка (виж точка: Как да добавя снимки към публикувана рецепта?).

    Снимките трябва да бъдат хоризонтални (широки), а не вертикални (високи), и да отговарят на рецептите. Техният размер трябва да бъде поне 850рх на една от страните.

    Всички снимки, които не отговарят на рецептите, имат лошо качество или са прекалено малки, ще бъдат изтривани.

    Важно: Снимките, които добавяте, трябва да бъдат лично ваши, а не копирани от фейсбук или друг сайт.

    За мобилната версия: Може да добавите снимки и от мобилната версия, като от иконата със зъбчато колело изберете Рецепти и от падащото меню изберете Моите рецепти. След това натиснете заглавието на рецептата. Когато рецептата все още не е активирана, може да натиснете директно бутона Добави снимки. Ако рецептата вече е активирана, може да натиснете бутона Добави снимки няма екстра точки.
    Фигура 1
  • Как да добавя снимки към публикувана или чужда рецепта?
    Копирано
    Може да добавяте снимки и към вече публикувани ваши или чужди рецепти. Това става лесно директно от страницата, на която се намира рецептата с помощта на бутона Добави Снимка. Бутонът се показва, когато с курсора минете над съществуващата снимка на рецептата или надписа Добави първи снимка към тази рецепта.

    Важно: Снимките трябва да бъдат лично ваши, а не копирани от други сайтове.
    Фигура 1
  • Задължително ли е да добавя снимки към рецептите, които добавям?
    Копирано
    Не, не е задължително. Можете спокойно да си добавите своите рецепти без снимки и на по-късен етап когато разполагате с такива, да ги добавите към вашите рецепти. Как става това? Вижте предния въпрос.
  • Как и кога се активира една рецепта?
    Копирано
    Рецептите в Готвач.бг се активират след преглед и одобряване от редакторите на сайта. Обикновено активирането на рецептите става в рамките на 24 часа от добавянето им, ако няма някакви забележки към тях.

    В случай, че рецептата е неясна, непълна или има други неща, които изискват редакция от ваша страна, вие ще получите подканващо известие да си коригирате рецептата.
  • Добавих без да искам две еднакви рецепти, как да изтрия едната?
    Копирано
    Не се притеснявайте ако погрешка сте добавили две еднакви рецепти, нашите редактори ще изтрият повтарящата се рецепта, когато видят, че се повтаря. Не е необходимо действие от ваша страна.
  • Как да следя статистиката към моите рецепти?
    Копирано
    Може да видите колко пъти една ваша рецепта е била видяна, сготвена и коментирана, като изберете от вашия админ панел опцията Рецепти.

    Статистиката се води поотделно за всяка рецепта, като с помощта на стрелките може да подреждате рецептите по възходящ или низходящ ред за всеки от показателите. Тук може да видите и колко снимки са качени към вашите рецепти.

    Важно: Статистиката се опреснява на няколко часа!

    За мобилната версия: Статистиката за рецептите може да следите от вашия админ панел (иконата със зъбчато колело), секция Рецепти, Моите Рецепти. След това остава само да изберете по какъв начин да бъдат сортирани рецептите, като възможните опции ще видите, като натиснете бялото поле под надписа Сортиране.
    Фигура 1
  • Как да получавам/неполучавам известия към дадена рецепта?
    Копирано
    Може да получавате известия, когато някой сготви, коментира или добави рецепта към някоя от вашите рецепти. За целта още докато пишете рецептата трябва да поставите отметка на полето Прати ми известие когато някой коментира, сготви или добави снимка в рецептата, което се намира най-отдолу, непосредствено преди бутона ЗАПИШИ.

    Ако забравите, може да добавите отметката и по-късно. Може да активирате/деактивирате известията за всичките си рецепти лесно, когато от вашия админ панел изберете РЕЦЕПТИ и след това кликнете върху съответната опция, която се намира срещу всяка рецепта в графа Известия.
    Фигура 1Фигура 2
  • Как да сготвя една рецепта?
    Копирано
    Когато сготвите една рецепта, може да отбележите това, като кликнете на бутона сготви, който се намира директно под снимката на рецептата. Така можете да поддържате хронология кога какво сте си сготвили и да си го приготвите на по-късен етап отново.Фигура 1
  • Как да оценя рецепта?
    Копирано
    Когато една рецепта ви е харесала или не ви е харесала, то може да я оцените със съответния брой звездички. Те се намират под описанието на рецептата, под снимките с препоръчани рецепти. Прекарайте курсора над звездичките, за да оцветите колкото от тях искате, след което натиснете левия бутон на мишката.

    За мобилната версия: Когато искате да дадете оценка на някоя от рецептите с помощта на смартфона си първо трябва да заредите пълния текст на рецептата, след което да скролнете надолу и да дадете оценката си, като натиснете желания брой звезди.
    Фигура 1
  • Мога ли да променя оценката си за рецептата?
    Копирано
    След като веднъж сте гласували за дадена рецепта, няма да имате възможност да промените вота си, затова бъдете внимателни в оценките, които давате.
  • Мога ли да гласувам два пъти за една и съща рецепта?
    Копирано
    Не, за дадена рецепта може да гласувате само веднъж и вотът ви ще бъде окончателен, т.е. няма да подлежи на промяна.
  • Къде мога да видя сготвените от мен рецепти?
    Копирано
    Във вашия админ панел се води хронология на всички рецепти, които сте отбелязали, че сте сготвили. Така на по-късен етап можете да приготвите една рецепта отново и отново.

    За да отидете в секцията Сготвени Рецепти, кликнете горе в дясно на потребителското ви име, след като сте се логнали, и изберете опцията Рецепти от падащото меню. Кликне на линка Сготвени Рецепти.

    За мобилната версия : Хронологията за сготвените рецепти в мобилната версия може да бъде видяна от вашия админ панел (иконата със зъбчато колело), секция Рецепти, като изберете подсекция Сготвени Рецепти.
    Фигура 1
  • Мога ли да изтрия рецепта?
    Копирано
    Ако вашата рецепта е непълна или неясна и/или е копирана от друг сайт, тя ще бъде изтрита от редакторите на сайта. Не е необходимо действие от ваша страна.

    Снимките и рецептите, с които потребителят е участвал вече в кулинарната игра и са вече публикувани, не подлежат на изтриване. Потребителят не може да има претенции към одобрени и публикувани материали, с които е участвал в кулинарната игра.
  • Мога ли да си запазвам любими рецепти?
    Копирано
    Любими линкове, рецепти или статии, можете да си добавяте като отворите дадена рецепта/статия и кликнете на бутона Любими, намиращ се отдолу под блока Препоръчано по темата. За да запазите един любим линк, трябва да сте си влезнали в профила.

    Преглед на любимите рецепти/статии, които сте запазили, можете да видите в секцията Любими, на която можете да отидете като кликнете горе в дясно на потребителското си име и изберете Любими от падащото меню.

    За мобилната версия: Преглед на любимите рецепти/статии, които сте запазили, може да видите като от вашия админ панел (иконата със зъбчато колело) изберете Любими от падащото меню.
  • Добавих рецепта със снимка, а получих само 7 точки. Защо?
    Копирано
    Рецептите, които влизат в категория ЛЕСНИ и са под 300 символа, се оценяват като кратки, затова получават само 7 точки.

    Редакторите на сайта си запазват правото да намаляват точките на рецепти, които са елементарни или чиито снимки са с ниско качество.

    При публикуване на рецепта със снимка рецептата получава пълните си точки, но при нейното активиране редактор ще намали точките, когато става дума за рецепти, които са:

    - с ниска кулинарна стойност, т.е. приготвят се прекалено лесно или са крайно елементарни. Примерни такива рецепти са рецепти за пържени филии, салати с краставици и домати, яйца на очи, макарони със сирене, пържени картофи и др.

    - рецепти, които са подобни на вече публикувани в сайта в рецепти. Примерни такива рецепти са рецепти за сладко със сливи, сандвичи с кашкавал и яйце, крем карамел и др.

    И в двата случая става дума за рецепти, които НЕ са необходими в сайта, но не са изтрити, за да може потребителят да получи някакви точки за своя труд.

    Рецептите, които вече се повтарят и няма нищо различно и ново в тях, се изтриват и точките за тях се нулират!
  • Мога ли да изтрия коментар към моя рецепта?
    Копирано
    Дали един коментар ще остане или не в дадена рецепта, решава авторът на рецептата.

    За да изтриете даден коментар от вече публикувана ваша рецепта, влезете в рецептата, в която е публикуван коментара и от бутона Изтрий можете да изтриете коментара.

    Администраторите на сайта си запазват правото да изтриват коментари, които не са по темата и/или имат непристоен/обиждащ характер.

Снимки

  • Защо ми е ограничена функцията за добавяне на снимки?
    Копирано
    Тъй като държим на качеството, изискваме снимките, които потребителите качват, да бъдат с качество над средното.

    Снимките, които са неясни, размазани, прекалено тъмни, вертикални, копирани са от другите сайтове или представят даденото ястие в негативна светлина, нямат място в сайта и ще бъдат отхвърлени по преценка на модераторите/администраторите на сайта.

    Снимките към елементарни рецепти като пържени картофи, пържени яйца, коктейли и др., за да бъдат одобрени, трябва да бъдат с хубаво качество, в противен случай системата ще се напълни с хиляди снимки с лошо качество, които на никого не трябват.

    Когато един потребител добавя отново и отново едни и същи снимки, въпреки, че веднъж вече са изтрити от редакцията като неподходящи, тогава функцията му се спира.

    Тъй като имаме вече над 1 милион снимки, снимките които са с ниско или незадоволително качество се отхвърлят и изтриват. Когато един потребител постоянно добавя такива снимки и с времето НЕ се вижда подобрение в качеството, тогава функцията за добавяне на снимки се спира на този потребител, докато не започне да добавя снимки с по-добро качество. Функцията се активира когато се види значително подобрение в качеството на добавените снимки към собствени рецепти.

    Функцията за добавяне на снимки в случая е ограничена само за рецептите, които са вече активни. Потребителят все още има възможност да добавя собствени рецепти и снимки към тях, за да докаже, че може да добавя и по-качествени снимки.

    Ръководството на Gotvach.bg преценява само дали желае да използва снимките на даден потребител или не. Когато по-голямата част от снимките на един потребител са незадоволителни, функцията му за добавяне на снимки се ограничава за неограничено време.
  • Какви снимки могат да се добавят към рецепти?
    Копирано
    Снимките към рецептите, които добавяте, трябва да са ваши АВТОРСКИ, да са с добро качество, да са с достатъчно голям размер и да НЕ са вертикални, а хоризонтални.

    Препоръчително е да са правени с фотоапарат или с телефон с добра камера. Светлината в помещението, когато снимате, също е от значение за доброто качество на снимките, които качвате.

    Крадени снимки от гугъл, други сайтове, форуми и групи се изтриват.
  • Защо не е одобрена моята снимка?
    Копирано
    Тъй като държим на качеството на сайта, снимките, които добавяте трябва да отговарят на посочените по-долу критерии:

    1. Снимките трябва да бъдат лично ваши. Снимки копирани от други сайтове или от фейсбук нарушават авторските права на собствениците им и се изтриват.

    2. Снимките трябва да отразяват рецептата/статията точно. Ако на вашата снимка се виждат продукти, които ги няма в рецептата, към която добавяте снимката, тогава снимката се изтрива като непасваща. В такъв случай можете да си добавите собствена рецепта със съответната снимка и да получите пълен брой точки за рецепта със снимка.

    3. Снимките трябва да бъдат ясни и да се вижда добре какво е снимано. Снимки, които са размазани, неясни или представят дадена рецепта в негативна светлина, се изтриват.

    4. Снимките трябва да имат големина от поне 850px на една от страните си.

    5. Тъй като Готвач.бг работи с хоризонтални (широки) формати е препоръчително да добавяте хоризонтални (широки) снимки към рецептите си. В противен случай дадена снимка може да бъде неизползваема и да се наложи да я изтрием.

    6. Снимките не трбява да имат надписи и/или колажи по тях. Всяка снимка докато съществува в сайта се показва (сигнира) с името на подателя, което прави използването на авторски надписи в самите снимки абсолютно излишно.

    7. Една снимка може да бъде добавена само един път в сайта, независимо дали в собствена или в чужда рецепта. Т.е. ако сте добавили дадена снимка вече към ваша рецепта и след това я добавите към други подобни рецепта, то повтарящият се вариант ще бъде изтрит.

    8. Снимките, които са обърнати/завъртяни са недопустими и се изтриват.

    9. Ако една снимка не бъде одобрена, не я добавяйте отново и отново, защото рискувате да ви спрем опцията за добавяне на снимки.
  • Как се одобряват снимки към рецепта?
    Копирано
    Снимките, които качвате към ваши рецепти, се одобряват при редакцията на рецептата от редакторите на сайта.

    Редакторите на сайта решават коя снимка да е водеща и кои са неподходящи /за изтриване/.

    Вие качвате ваша рецепта със снимка и едва след като премине редакция, тя се появява на сайта.
  • Защо не мога да добавям снимки при някои рецепти?
    Копирано
    При определени рецепти функцията за добавяне на снимки е спряна.

    Готвач.бг си запазва правото да спира добавянето на снимки към рецепти:

    - към които имаме вече много снимки
    - които имат ниска кулинарна стойност като пържени картофи, салати разни, принцеси, яйца на очи и други.

Кулинарна Мрежа

  • Събрах необходимите точки за нов ранг, кога ще го получа?
    Копирано
    Получаването на нов ранг не става автоматизирано и не е задължително да бъде в деня, в който са достигнати точките за него.

    Новите рангове се дават 1-2 пъти месечно, обикновено в средата и края на месеца.

    Ще бъдете известени, когато получите нов ранг.

Кулинарна Игра

  • Точките изтичат/нулират ли се с времето?
    Копирано
    Събраните точки не се нулират или изчерпват с времето, така всеки потребител, когато събере своите точките /някои по-бързо, други по-бавно/, ще може да получи наградата, която е избрал. Твоите кулинарни идеи ще радват хилядите ни посетители дневно, а ние ще ти даваме практични награди, с които можеш да зарадваш себе си и семейството си... и готвенето ще бъде удоволствие!
  • Кога има тематична седмица и къде се обявява?
    Копирано
    Не всяка седмица има тематична седмица.

    Когато има тематична седмица, тази се обявява в кулинарната ни мрежа и на страницата за добавяне на рецепти.

    Всяка рецепта, която отговаря на тематиката на обявената тематична седмица и е публикувана в тази седмица, ще получава допълнителни точки.

    При публикуване на рецепта със снимка рецептата получава стандартните точки за рецепта със снимка, но при нейното активиране редактор ще коригира точките, когато става дума за тематична рецепта.
  • Спечелих награда, къде да си добавя адреса?
    Копирано
    Тъй като изпращаме наградите по куриер, е необходимо всеки, спечелил награда, да попълни своя адрес и телефонен номер от настройките на своя профил.

    Въведените данни не са видими никъде в сайта, те са видими само за администраторите в сайта и се използват само в рамките на кулинарната игра.

    За мобилната версия: Добавянето на данните става, като от вашия админ панел (иконата със зъбчато колело) изберете Настройки от падащото меню и след това изберете Профил и попълните адреса си.
  • Бутонът Сготви е ограничен за мен. Какво да правя?
    Копирано
    Когато един потребител прекалява с използването на бутона Сготви, с цел да събира повече точки, функционалността на този бутон се блокира за дадения потребител докато докаже, че наистина може да готви.

    Добавете своите рецепти и/или снимки от сготвените ястия и отново ще ви активираме тази функционалност.

    Функцията се ограничава когато повече от половината точки на един потребител са от бутона сготви. След като даден потребител е сготвил десетки/стотици рецепти, то той може да добави снимките към сготвените рецепти и да покаже, че наистина е сготвил съответните рецепти.

    Когато покажете своите кулинарни умения, функцията ще ви бъде отново активирана!
  • Как да поканя приятели?
    Копирано
    Във връзка с кулинарната игра, която Готвач.бг организира, може да каните приятели да се присъединят към сайта.

    Това става като кликнете на потребителското си име намиращо се горе в дясно, за да се отвори вашия админ панел, и от него изберете опцията НАСТРОЙКИ. Там в таба ПРОФИЛ вдясно на екрана ще откриете линка ПОКАНИ ПРИЯТЕЛ. Кликнете на него и изпратете на приятелите си предоставения ви линк.

    За мобилната версия: Влезте в админ панела си, като натиснете иконата със зъбчато колело и от падащото меню изберете Настройки, подсекция Покани приятел.
    Фигура 1
  • Кога мога да си заявя дадена награда?
    Копирано
    За да заявите една награда, трябва да сте събрали точките за нея. Преглед на всички награди и точките необходими за тях можете да видите на този линк.

    Ако сте събрали точките точките за дадена награда, кликнете на потребителското си име горе в дясно на страницата и изберете опция Награди. На показаната страница ще ви бъдат показани наградите, които можете да вземете срещу събраните точки. Ако НЕ виждате награди, значи не сте събрали необходимия брой точки и продължавате да събирате. Ако виждате награди е достатъчно да си изберета наградата, която желаете и в следващата стъпка да я потвърдите - тогава точките за съответната награда ще ви бъдат приспаднати от общия брой точки, които сте събрали от началото на кулинарната ни игра 01.01.2017.

    За мобилната версия: Отворете своя админ панел, като натиснете иконата със зъбчато колело и от падащото меню изберете секцията Точки. От тук може да видите колко точки имате събрани до момента, какви награди сте взели или да заявите награда, като изберете опцията Избор на награда.
    Фигура 1Фигура 2
  • Кога ще ми бъде изпратена наградата?
    Копирано
    Наградите се изпращат в рамките на 4 седмици от момента на заявяването им.

    За да ви изпратим заявената от вас награда по куриер, трябва да си попълните двете имена, адрес и телефон във вашия админ панел. Това става като кликнете горе в дясно на потребителското си име и след това изберете опция Настройки от падащото меню. Попълнените данни са видими само за администраторите на сайта и няма да бъдат показвани в самия сайт!

    Ако живеете в чужбина, можете да посочите адрес в България за доставка на наградата или да си я вземете при първа възможност от нашия офис в гр. София на ул. Овче Поле 103.

    Свържете се с нас, ако не сте си получили наградата в рамките на 4 седмици след заявяване ѝ.
  • Мога ли да заменя получената награда?
    Копирано
    Наградите не могат да бъдат заменяни за тяхната левова равностойност или друга награда.
  • Може ли да бъда блокиран/изключен от играта?
    Копирано
    Потребители, които се опитват да събират точки с чужди рецепти и снимки, се дисквалифицират от играта, ако след писмено предупреждение не коригират грешките/пропуските си.

    Определени функции в сайта могат да бъдат ограничени за някои потребители, ако след писмено предупреждение не коригират грешките/пропуските си.

Профил

  • Как да си сменя паролата?
    Копирано
    Паролата за акаунта си в Готвач може да смените от настройките на профила си. След като се логнете в сайта, кликнете върху потребителското си име и от падащото меню изберете опцията Настройки.

    От таб Профил изберете опцията Смяна на паролата и въведете вашата нова парола.

    За мобилната версия: Промяна на паролата на профила си може да направите, като влезете в админ панела (иконата със зъбчато колело) и изберете опцията Настройки от падащото меню. След това натиснете на Смяна на парола.
    Фигура 1
  • Как да си добавя аватар?
    Копирано
    Добавянето на аватар (снимка) на профила става от вашия админ панел.

    Кликнете върху потребителското си име в годния десен ъгъл на сайта и от падащото меню изберете Настройки. След това кликнете въру таб Профил и линка Избор на Аватар.

    С бутона Разглеждане (browse) изберете желания аватар и натиснете готово. Разрешени са следните графични формати: jpg, png, gif.

    Ако вашата картинка е по голяма от 120x120, тя ще бъде намалена/отрязана до този размер. Ако получената картинка не отговаря на вашите изисквания, можете да опитате с друга картинка или да намалите сами картинката до размер 120x120.

    За мобилната версия: Добавянето на аватар на профила става като натиснете иконата със зъбчато колело и от падащото меню изберете опцията Настройки, Избор на аватар. Ако вече имате добавен такъв, но искате да го смените, трябва първо да изтриете добавения от линка, който ще видите на страницата и след това да добавите нов.
    Фигура 1
  • Как да си редактирам данните от профила?
    Копирано
    Данните от профила си може да редактирате от вашия админ панел.

    След влизане в сайта кликнете върху потребителското си име в горния десен ъгъл на сайта и от падащото меню изберете опцията Настройки.

    С помощта на различните табове в профила си може да редактирате основния или разширения си профил или да смените аватара и паролата на акаунта си.

    За мобилната версия: Промяната на данните на профила в мобилната версия може да бъде направена, като натиснете вашия админ панел и от падащото меню изберете опцията Настройки, Профил.
    Фигура 1
  • Как да видя добавените си коментари?
    Копирано
    Може да видите всички коментари, които сте добавяли под различните форумни теми или рецепти, в своя админ панел. Кликнете върху потребителското си име горе в дясно на страницата и от падащото меню изберете опцията Коментари.

    За мобилната версия: Коментарите, които сте добавили, могат да бъдат видени, когато от своя админ панел (зъбчатото колело) изберете опцията коментари.
    Фигура 1

Статии

  • Какви статии мога да добавям?
    Копирано
    Можете да добавяте всякакви статии на кулинарна тематика, стига тези да не са вече добавени в сайта или да има крайно подобни такива.

    Не се допускат статии с чисто рекламна цел. Ако желаете такива статии вижте пиар секцията ни.

    Не се допускат линкове в статиите.

    Не се допускат статии копирани едно към едно от други сайтове. Можете да използвате други сайтове като източници, но текстът трябва да бъде написан лично от вас със собствени думи, а не копиран директно от другото място.
  • Как да добавя статия?
    Копирано
    Добавянето на статия може да стане с помощта на бързия бутон (иконката за добавяне), който се намира в горната дясна част на страницата, отляво на иконата за съобщения (камбанката) или като кликнете върху потребителското си име горе в дясно и от падащото меню изберете опцията Статии - Предложи статия.

    Всяка статия трябва да отговаря на тези условия, за да бъде публикувана:

    - Да не бъде копирана едно към едно от друго място. Можете да използвате други източници, но текстът трябва да бъде написан лично от вас с ваши думи;

    - Да бъде поне 1000 символа. Държим на качеството в сайта и всяка статия трябва да бъде достатъчно информативна, за бъде публикувана в сайта;

    - Да бъде написана на кирилица и не само с големи букви;

    - Да не съдържа линкове към други сайтове;

    - Да не бъде с чисто рекламна цел;

    - Да не е вече написана в сайта;

    - Добавянето на снимки към статиите не е задължително;

    За мобилната версия: Добавянето на статии става лесно, като за целта трябва да сте логнати със своя профил. Натиснете зъбчатото колело в горния десен ъгъл на екрана и от падащото меню изберете опцията Статии, Предложи Статия.
    Фигура 1
  • Как да добавя снимки към статия?
    Копирано
    Към написаната статия може да прибавите снимки, като кликнете върху иконата Снимки, която се намира непосредствено след полето за въвеждане на текста.

    Снимките трябва да са лични и с добро качество.

    За мобилната версия: Добавянето на снимки е аналогично, като натиснете иконата Снимки, която се намира непосредствено след полето за въвеждане на текста.
    Фигура 1
  • Как и кога се активира една статия?
    Копирано
    Активирането на статии се извършва от редакторите на сайта, които преглеждат, коригират и редактират статиите преди публикуването им.

    Това може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от натовареността, но не по-късно от края на календарния месец, в който е качена статията.

Други

  • Как се пише съвет?
    Копирано
    Целта на съвета е да се получи конкретен, бърз и полезен отговор на търсен проблем/ситуация/въпрос. За целта изложението на текста трябва да се води изцяло по заглавието и да не се пише излишна, разтегната и отежняваща информация.

    След кратко въведение от 2-3 изречения, идва ред на конкретния отговор по зададената тема, който трябва да е в началото на текста. След изчерпването на отговора при желание може да се даде допълнителна информация по темата, която би била полезна.

    Скеле на съвета:
    1. Кратък увод;
    2. Конкретен отговор по заглавието;
    3. Допълнителна полезна информация;
    4. Препратки.
  • Как да добавя нова тема във форума?
    Копирано
    Добавянето на нова форумна тема може да стане с помощта на бързия бутон горе в дясно, който се намира до известията и избор на ДОБАВИ ФОРУМНА ТЕМА.

    Може да добавите нова форумна тема и като кликнете върху потребителското си име горе в дясно, за да се отвори вашия админ панел, и от него изберете ФОРУМ -> НОВА ТЕМА.

    За мобилната версия: Добавянето на форумна тема става, като натиснете иконата със зъбчато колело в горния десен ъгъл на екрана и от падащото меню изберете опцията Форум, Нова Тема. Може да добавите нова тема и като влезете в основното меню, посредством натискане на трите хоризонтални черти в горния десен ъгъл на екрана и изберете опцията Форум.
    Фигура 1
  • Как да добавя коментари към дадена форумна тема?
    Копирано
    Форумът на Готвач.бг се намира на главната страница на сайта или на https://gotvach.bg/forum/.

    Най-лесно може да коментирате дадена форумна тема, като влезете във форума на Готвач от разширеното меню, което се намира вдясно от потребителското ви име и е обозначено с иконка с три хоризонтални черти. Оттам изберете опцията ФОРУМ, темата, която желаете да коментирате и скролнете до най-долната част на страницата, за да добавите своя коментар.

    За мобилната версия: Добавянето на коментари от мобилно устройство става, като влезете в основното меню на страницата, като натиснете иконата с три хоризонтални черти в горния десен ъгъл на екрана изберете от падащото меню опцията Форум. След това скролвате надолу, избирате темата, която искате да коментирате, натиснете на заглавието и след това изберете отговор.
    Фигура 1
  • Какви количества се използват при различните мерни единици в сайта?
    Копирано
    Колко трябва да бъде голяма чашата, когато напишете 2 чаени чаши брашно, а какво подразбирате под кафена чаша?
    За мнозина от нас готвенето е страст, но дори и най-изпечените кулинари рядко вече си позволяват да готвят на око, а предпочитат да използват точни грамажи.
    За съжаление все още в много рецепти вместо грамове, се използват мерни единица като чаени чаши, пакетчета, супени лъжичи или кофички кисело мляко, което затруднява не само начинаещите готвачи, но дори и майсторите.
    За ваше улеснение ще ви дадем точните грамажи и милилитри на най-употребяваните продукти в кухнята.
    • Чаена чаша - 200 мл;
    • Кафена чаша - 100 мл;
    • Супена лъжица - 15 мл;
    • Чаена лъжица - 5 мл;
    Продукт Чаена чаша – 200 мл Кафена чаша – 100 мл Супена лъжица – 15 мл Чаена лъжица – 5 мл
    брашно /пшенично/ 140 г 70 г 10 г 5 г
    брашно /царевично/ 130 г 65 г 10 г 5 г
    вода 200 г 100 г 18 г 6 г
    желатин - - 10 г 4 г
    захар 200 г 100 г 15 г 5 г
    захар пудра 190 г 95 г 14 г 4 г
    амонячна сода - - 10 г 3-4 г
    какао 140 г 70 г 9 г 3 г
    канела на прах 220 г 110 г 15 г 5 г
    кисело мляко 240 г 120 г 20 г 10 г
    зехтин - - 13 г 4-5 г
    леща 200 г 100 г 15 г 8 г
    грис 150 г 75 г 12 г 4 г
    зрял фасул 150 г 75 г 12 г 4 г
    ликьор - - 20 г 7 г
    маргарин разтопен 240 г 120 г 18 г 9 г
    мармалад 240 г 120 г 20 г 10 г
    мас разтопена 220 г 110 г 17 г 8 г
    масло краве разтопено 220 г 110 г 17 г 8 г
    масло растително 180 г 90 г 14 г 7 г
    мед 300 г 150 г 25 г 13 г
    мляко прясно 200 г 100 г 12 г 7 г
    олио 200 г 100 г 15 г 7 г
    орехи смлени 80 г 40 г 6 г 3 г
    орехи счукани 120 г 60 г 11 г 6 г
    ориз 200 г 100 г 15 г 8 г
    оцет 200 г 100 г 15 г 8 г
    сметана квасена 210 г 105 г 21 г 12 г
    сметана течна 200 г 100 г 12 г 6 г
    сол 220 г 110 г 15 г 5 г
    стафиди - 60 г 12 г -
    суха мая - - 11 г 3.5 г
    сода бикарбонат - - 20 г 6-7 г
    сухо мляко 100 г 50 г 6 г 2 г
    фасул зрял 190 г 95 г - -
    червен пипер - - - 4 г
    черен пипер - - - 2 г
    чубрица - - - 1 г
    Разбира се, в рецептите се използват и други нестандартни мерни единици, като пакетчета, кофички кисело мляко, шипки и шепи и дори кибритени кутийки. Тук отново може да разчитате на нас.
    • 1 щипка подправки е около 1 грам - захар, сол, брашно, черен или червен пипер.
    • 1 шепа сол - 80 г;
    • 1 шепа ориз - около 50 г;
    • 1 шепа жито - около 55 г;
    • 1 бучка захар около 6 гр
    • 1 яйце - около 50 - 60 г размер М;
    • 1 чушка - около 50 г;
    • 1 домат - около 70-100 г;
    • 1 картоф - около 40-100 г;
    • 1 морков - около 30-40 г;
    • 1 малка глава лук - 30-40 г;
    • 1 голяма глава лук - 100 г;
      Грамажи по магазините:
    • Кисело мляко (кофичка) - 400 г.
    • Заквасена сметана (кофичка) - 400 г.
    • Готварска или сладкарска сметана (опасковка) - 200 г /има и големи по 400 г/.
    • Майонеза (кофичка) - 200 г.
    • Желатин (пакетче) - 10 г или 1 с.л.
    • Лимонтозу (пакетче) - 10 г или 1 с.л.
    • Бакпулвер (пакетче) - 10 г или 1 с.л.
    • Ванилова захар (пакетче) - 8 г
    • Масло (пакетче) - 125 г, а голямото - 250 г.
    • Прясна мая (кубче) - 42 г
    • Суха мая (пакетчета) - от 7 г и 11 г.
    • Едно пакетче суха мая от 11 грама се равнява на 1 равна супена лъжица мая.
    • Едно пакетче суха мая от 7 грама се равнява на 2 равни чаени лъжици мая.
    • Едно пакетче бакпулвер е 10 г и е достатъчно за приготвянето на 500 г брашно.
    • Готварската и сладкарската сметана е в разфасофки от 200 и 400 мл.
    Пишете ни, ако имате предложения за добавяне/редактиране на някои от представените мерки и количества.