Ако ви предстои за първи път да боядисвате яйца за Великден, сигурно искате да се представите добре, да ги направите красиви, шарени, наситени или по-нежни, ненатрапчиви на вид и задължително екологични.
Ето полезни съвети за боядисване на яйца за начинаещи.
За целта трябва да се подготвите предварително. Подборът на яйцата е първата стъпка за осъществяване на намеренията. Белите и по-светлите на вид хващат по-лесно боята и ако целта е цветът да бъде само загатнат, задължително трябва да се подберат бели.
Варенето на яйцата е втората стъпка. Преди процеса се измиват добре и се оставят на стайна температура, за да не се напукат. Дъното на съда трябва да бъде постлано с мека кърпа.
Върху нея се редят яйцата и се заливат с вода, която трябва да бъде подсолена, за да останат здрави. Накрая се покриват с чиния.
Сваряването е добре да бъде на умерена температура за около 20-30 минути, за да станат твърди и да се запазят през празничните дни.
Ако намерението е за бои за яйца да се използват натурални продукти, тогава боядисването става заедно със сваряването.
Ето едно предложение за боядисване на яйцата с люспи от лук. Това е една много стара техника, която позволява да се получат красиви мраморни великденски яйца.
Преди варенето всяко яйце се увива в накиснати, за да омекнат, люспи и се стяга с марля. След сваряването са много ефектни, особено като се лъснат с олио.
Първият цвят, за който се мисли, е червеният, тъй като червеното яйце е задължително за Великден. За природно багрило много подходящо е червеното цвекло, то дава ярък и изключително приятен оттенък.
При боядисване с боя в съда, където тя е разтворена, може да се капне малко олио. То ще остане на плува отгоре. При потапяне на яйцето, там където полепват капчици олио, боята не хваща.
Както едноцветните, така и многоцветните багрила дават много интересни резултати. Това, което трябва да запомни всеки начинаещ в боядисването на яйца, е правилото за първото боядисано яйце - то задължително е червено.
Други техники за боядисване на яйца са оцветяване с памук, писане с восък; боядисване с помощта на листенца и цветчета, които се отпечатват. Можете да си направите и кухо великденско яйце за украса на празничната трапеза за Великден.
Коментари