Оризът се използва в кухнята на много народи. В повечето случаи оризът се вари. За да сварите правилно ориза, са ви необходими една част ориз и две части вода, сол и тенджера с плътно затварящ се капак.
Съществуват много различни видове ориз, който при варенето има различна консистенция. Оризът, приготвен по класическа рецепта, може да играе ролята на самостоятелно ястие или на съставка в реализацията на сложни рецепти с ориз.
Добре измийте ориза, докато водата, която остава след него, не е напълно прозрачна. Мътната вода означава, че оризът съдържа много нишесте, което го прави лепкав при варене.
Кипнете вода, добавете сол, изсипете ориза и затворете тенджерата с капак. Не отваряйте капака и не разбърквайте ориза. Варете ориза пет минути на силен огън.
След това намалете котлона до средно и варете две минути. Последните две минути на варенето на ориза трябва да са на съвсем бавен огън. След това изключете котлона.
Не махайте тенджерата и не отваряйте капака още десет минути. След това отворете капака и ще намерите в тенджерата готов ориз, като всяко зрънце е отделно от другите.
Хубавото на този метод на варене е, че по време на варенето оризът не загаря, което означава и че няма да се наложите да отстранявате изгорялото.
Сервирайте сварения ориз със сос от печенето на месо, в който сте добавили подправки на вкус и нарязани на ситно зелени подправки.
Можете да приготвите сос за ориз, като нарежете на ситно пилешко месо и го запържите, после добавите лук и доматено пюре и задушите, докато месото омекне.
Естествено не трябва да пренебрегваме и класическите рецепти за пиле с ориз, пълнени чушки с ориз, спанак с ориз, пълнено пиле с ориз, свинско с ориз, ориз с гъби, мляко с ориз, дроб сарма, паеля и много други.
Коментари
Има ли значение каква е марката ориз? Аз ползвам Ризон на Крина! Препоръчаха ми Басмати, та като свърши този ще пробвам с него.
Какво означава на силен огън, защото и двата пъти, които се пробвах да варя ми извря водата и трябваше да чистя котлона след това.
И двата пъти се получи като каша...много зле!
За контакти: