Японките са популярни с изящните си фигури и липсата на целулит, затова и изследователи решиха да проверят на какво се дължат тези два факта. Изследване посочва, че вареният ориз, който се консумира ежедневно в Страната на изгряващото слънце е причината дамите да изглеждат така добре.
По последни данни в Япония хората със затлъстяване са едва около 3.5%, което поставя страната на едно от последните места в света по този показател. Добре известно е, че оризът се използва в азиатската кухня като заместител на хляб – ако у нас е просто гарнитура, то в Япония се хапва ориз към всяко ястие.
Ще кажете да, но пък белият ориз е богат на въглехидрати, Как тогава японките имат такива хубави тела? Специалистите обясняват, че за да не се лепи по тялото, оризът трябва да се приготвя по специален начин. На първо място, оризът, който си приготвят в Япония, не се осолява и към него не се добавя никаква мазнина, поясняват специалистите. Японците просто го сваряват.
Разбира се, оризът едва ли е единствената причина за малкото затлъстели хора в страната – в Япония почти не се консумира тлъсто месо, а мазнините, които приемат хората ежедневно, са много малко. Казано иначе – възможно е човек да оцелее и да живее цял един живот без пържоли и наденици в чинията.
Вместо висококалоричните меса японците залагат на прясна и вкусна риба и много морски дарове. В тях се съдържат много полезни съставки – омега -3 мастни киселини, йод, благодарение на които се намаля и опасността от заболявания на сърцето и болести на щитовидната жлеза.
От значение е и колко точно ориз ще похапнете – съгласете се, че дори да е само варен ориз без сол и мазнина, ако изядете прекалено голямо количество, това няма да повлияе добре на фигурата ви.
Специалистите смятат, че още една от тайните за добрата фигура на японците се крие в малките порции.
Японският начин на хранене е цяла философия, действително много по-различна от българското разбиране за храна, където сме свикнали да пълним чинията до краен предел. Японците избягват пърженото – почти всички традиционни японски манджи се приготвят на пара или се варят.
И като финал – японците пият и много зелен чай. Диетолозите често определят тази напитка като манна небесна за организма на всеки човек. За да има пълен ефект тази напитка, трябва да се храните с прясна риба и морски деликатеси, варен ориз, обясняват специалистите.
При подобно хранене зеленият чай ще бъде от максимална полза за организма и ще премахне свободните радикали.
Вижте още богатството на японската кухня и коя е диетата на японките.
Коментари