Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тънкости при варене на черен ориз

Тънкости при варене на черен ориз

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
1745
Тънкости при варене на черен ориз
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.

Рецептите с черен ориз стават все по-популярни поради уникалните свойства на този продукт. Домакините, които не знаят как да готвят черен ориз и поради тази причина не включват продукта в диетата си, губят много. Тази зърнена култура съдържа огромно количество хранителни вещества, а и е страшно вкусна.

В допълнение, черният ориз има необичаен сладък вкус с орехови нотки. Може да се използва като гарнитура, съставка на оризова салата и дори се правят десерти с ориз от него.

Колко време се готви черен ориз до готовност

Това е по-твърд продукт от обикновения ориз, така че не забравяйте да накиснете зърната за няколко часа преди готвене. След това гответе поне 45-50 минути. Ако нямате няколко часа, залейте зърната с вряла вода за поне един час и ги оставете да се варят след това на слаб котлон.

Как се готви черен ориз

Варене на черен ориз

Вземете 2 чаши вода на 2 чаша черен ориз, изсипете ориз и изчакайте, докато масата се удвои, т.е. - накиснете го.

След това изцедете водата и изплакнете черния ориз със студена вода, като оставите да се отцеди от течността. Повторете манипулацията още два пъти, защото това ще ви помогне да премахнете нишестето, поради което зърната обикновено се слепват и се превръщат в каша.

След това действаме в зависимост от времето, което имаме. Когато времето позволява, накиснете черен ориз в студена вода и го оставете за една нощ. В противен случай пристъпваме веднага към готвене.

Сложете предварително подготвения ориз в голяма тенджера, след което го залейте със студена вода. Съотношението черен ориз:вода е 1:2.5 ч.ч.. След това поставете тенджерата на котлона и включете на средна мощност.

Преди водата да заври, е необходимо продуктът да се разбърка няколко пъти. След като заври, намалете огъня до минимум, покрийте тенджерата с капак. Готвим императорския ориз за половин час. По време на кипене не е необходимо да разбърквате масата. След като огънят се изключи, трябва да го оставите да престои четвърт час под капак. Когато всички манипулации са извършени, разбъркайте черния ориз старателно, но внимателно, така че всички зърна да се отделят и съставът да стане въздушен.

Внимание!

Струва си да се има предвид, че готовият черен ориз, независимо колко го измивате, може да оцвети повърхността на керамични или емайлирани съдове. Продуктът придобива ясно изразен лилав или кафяв оттенък, което показва неговото високо качество и правилна обработка.

Перфектната гарнитура от черен ориз

Гарнитура от черен ориз

Въпреки че черният ориз, който ще се използва като гарнитура, може да се вари в зеленчуков или пилешки бульон, по-добре е да не правите това. Крайният резултат ще загуби уникалния си орехов вкус и зърнената култура ще се превърне в най-обикновена маса.

За да запазите текстурата на гарнитурата от ориз, зърната се заливат три пъти с вряла вода, настояват се за 20 минути в затворена тенджера. Посолете само последната порция вода. Остава да добавите гъби, бадеми, масло и лук и едно отлично, вкусно и здравословно ястие е готово. Тази гарнитура е популярна в Калифорния - известна сред хората, водещи здравословен начин на живот.

Полезни свойства на императорски ориз

Дивият ориз е особено полезен за хора, страдащи от високо кръвно налягане, тъй като съдържа два пъти по-малко натрий от обикновения ориз. Ако към черния ориз добавите боб, леща или други бобови култури, можете да получите ястие, което е перфектно балансирано по отношение на протеини.

Всеки, който се бори с наднорменото тегло, ще се зарадва да чуе, че черният ориз не съдържа мазнини и премахва лошия холестерол от тялото. Това наистина е много ценен продукт, който става все по-популярен.

Задължително изпробвайте:

- Ризото с черен ориз и морски дарове;

- Ризото с гъби с черен ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest