Дивият ориз е много специфична култура. Той представлява не напълно зърнена култура, като в действителност е от семето на вид водна трева, специфична за САЩ и Канада. Дивият ориз съдържа големи количества протеини и фибри, и има приятен вкус на ядки. В сравнение с другите зърнени култури той е със значително по-ниско съдържание на калории – само 83 калории за половин чаша сварен див ориз.
Важно е да се знае, че дивият ориз е черен на цвят. Въпреки това все още има производители, които поставят етикет „див ориз“ на продукти, които са съставени от рафиниран бял ориз.
Гозбите, които можем да приготвим с див ориз, са разнообразни. Започваме най-напред с една вкусна салата.
Салата с див ориз
Необходими продукти: 250 г смес от басмати и див ориз, 400 г консерва отцеден нахут, 100 г сушени червени боровинки, 1 глава червен лук, 1 смачкана скилидка чесън, 3 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 200 г нискомаслено сирене (фета), 1 шепа накълцан магданоз
Начин на приготвяне: Оризът се измива и сварява според инструкциите на опаковката. 4 мин. преди края се добавя и нахутът, след което се отцежда. Когато изстине, му се добавят нарязаният на полумесеци лук и боровинките.
Чесънът, зехтинът и лимоновият сок се омесват до гъст дресинг. Оризът се залива с него, разбърква се и се изсипва в чиния. Отгоре салатата се поръсва с натрошената фета и с магданоза.
Салатата се консумира както топла, така и охладена.
Супа с див ориз
Необходими продукти: 250 г пилешки гърди, 2 чаши див ориз, 1 голяма глава жълт лук, 10 чаши пилешки бульон, 3 чаши вода, 1/2 чаша целина, нарязана, 1/2 чаша моркови на кубчета, зехтин, морска сол и пипер
Начин на приготвяне: Лукът се запържва в малко зехтин е тенджера, докато стане прозрачен. Добавя му се дивия ориз и половината пилешки бульон. Вари се на среден огън около 25-30 минути.
В друга тенджера отново се запържва лук в малко зехтин. Добавя се пилето и останалия бульон. Вари се на умерен огън, докато пилето омекне, около 30 минути. Когато е готово, се сваля от огъня и се оставя да изстине.
В трети съд в малко зехтин се задушават нарязаната целина и морковите.
Готовото пиле се реже на малки парченца или кубчета и се прибавя към ориза без сока му. Когато целината и морковите омекнат, се изсипват към ориза заедно със сока им. Към полученото се добавя вода, сол, пипер и дафинов лист. Вари се на умерен огън за 10-15 минути.
Супата се сервира гореща и поръсена със свеж лимон и магданоз.
Див ориз със свежи зеленчуци
4 порции
Необходими продукти: 200 г див ориз, 1 глава лук, 2 средно големи моркова, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 1 голям домат или 10-ина чери домати, 100 г замразена сладка царевица, 2-3 щипки сух джоджен, копър за гарниране, сол на вкус, зехтин екстра върджин
Може също така да се добавят грах, тиквички и стъбла от целина.
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на кубчета. В голям тиган се слагат 3 с.л. зехтин, след което се поставят морковите. След 2 минути се добавят лукът и целината (ако ползвате), а след още 3 минути чушките и царевицата. Подправя се със сол и джоджен и се оставя на силен огън още 3 до 4 минути, докато зеленчуците станат хрупкави и свежи. Сваля се от огъня и се прибавят нарязаните на кубчета домати. Разбърква се добре и се изсипва в подходящ съд.
Оризът се измива добре и се слага в подсолена кипяща вода. Вари се 20 минути.
2 с.л. зехтин се загряват в тигана и в него се поставя сварения и отцеден ориз. Оставя се за 1 минута, като се бърка добре, за да поеме зехтинът и аромата. Прибавят се и зеленчуците, като се разбърква бързо и се маха от котлона.
Полученото е подходящо както за самостоятелно ястие, така и за гарнитура към печени и гриловани меса.
Коментари