Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да готвим кафяв ориз

Как да готвим кафяв ориз

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
1273k
Кафяв ориз

Кафявият ориз е много полезна зърнена храна, второто му име е Азиатско чудо. Съдържа много полезни вещества и не позволява да натрупваме мазнини.

Този вид ориз не съдържа глутен и не предизвиква алергии. Има голямо количество фибри и подпомага метаболизма ни. Съдържа калий, селен, манган. Също помага за намаляване нивото на холестерола. Кафявият ориз съдържа манган, а липсвайки от нашето меню този микроелемент може да ни причини гадене, обриви, замайване и други неприятни симптоми. Съдържа още витамини от група B - B1, B2, B3 и B6.

Като цяло подобрява физиологията на организма, предпазване от токсини, бактерии и вируси, за да се чувстваме добре.

Кафявият ориз се съхранява на прохладно и тъмно място, където няма слънчева светлина. Температурата по-висока от 20 градуса не трябва да се допуска. Добра идея е да го съхранявате в стъклен буркан или друг съд.

Как да готвим кафяв ориз

Отличителна особеност при готвенето на кафяв ориз е, че е препоръчително водата му да се сменя 2 пъти по време на самото готвене.

Приготвянето му става по-бавно за разлика от белия ориз. Трябва да се измие добре в студена вода и да се остави да кисне около 30-40 минути.

После се слага в тенджера с вода и се вари на бавен огън около 40-45 минути. Посолява се на вкус и е идеална гарнитура с печено месо.

Към ориза може да се добавят парчета ябълка, кашу, червени боровинки, стафиди и други. Също може да се свари в кубче гъбен бульон, вместо обикновена вода.

Имаме добра новина, ако сте любители на суши - с кафяв ориз може да приготвите и този специалитет, стига да изберете такъв с кръгли зрънца.

Съществуват още два популярни начина за приготвянето на кафяв ориз, които идват от Япония и Италия и се различават помежду си.

Според японците, оризът най-напред се изплаква няколко пъти със студена вода. Оставя се настрани, докато тенджерата с вода на котлона не заври. На 2 чаши вода се слага 1 чаша ориз. Той се слага във врялата вода заедно с щипка сол.

Следва варене на силен котлон за 3 минути, на умерен - за 2 минути и на слаб - 7 минути. След това кафявият ориз се оставя за още 12 минути, подправя се с масло и се сервира като вкусна гарнитура.

Италианският начин за приготвяне на кафяв ориз е малко по-различен. Според него оризът най-напред се запържва в сух тиган, след това се добавя вода и се готви на средна температура. Щом водата се изпари, се налива. Процесът се повтаря още веднъж до пълното сваряване на ориза. това е тайната на вкусното италианско ризото.

С кафяв ориз можете да си приготвите пиле с ориз на фурна, постен ориз, тиквички с ориз на фурна, сарми с ориз или вкусен пилаф.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest