Аспержите са предпочитан зеленчук от много хора. Много от ценителите го наричат „благородник на зеленчуците” поради особените грижи и внимание, които той изисква.
Съществуват над 3000 вида аспержи, но на пазара можете да откриете само бели, виолетови и зелени. Най-разпространените са в зелен цвят.
Купувайте аспержи, които са със затворени главички, диаметър не повече от 12 мм и са гладки и твърди пръчици. Ще познаете свежите аспержи по това, че те изглеждат сочни и лъскави. Ако аспержите има жълтеникаво оцветяване, значи са остарели.
Съхранявайте аспержите до три дни в хладилник, покрити с влажна кърпа. Във фризера могат да останат до 8 месеца.
Аспержите могат да се консумират в суров вид, леко потопени в сос Винегрет, разтопено масло или сметана. Намират приложение в агнешка яхния, различни супи и още много ястия.
Има три основни варианти за приготвяне на аспержи: бланширане, задушаване в масло или зехтин и приготвени на пара. Бланширайте аспержите като ги потопите за 3-4 минути във вряща вода, а след това ги потопете в студена вода.
Преди да започнете обработката на младите аспержи трябва да изрежете малка част от стеблата им, но непосредствено преди готвенето им.
Ако пък разполагате с по-големи аспержи трябва да знаете, че долната им част е трудна за сдъвкване и е твърда. Отчупете я или я обелете, защото така ще запазите само онази част, която е хубава за консумация.
Времето на приготвянето на аспержи зависи от размера им. По-тънките стръкове се нуждаят от не повече от 2 минути в тигана, когато ги обработвате с масло или зехтин. Големите аспержи стават крехки, ако сварите в гореща и солена вода за 5 минути.
Най-хубаво приготвените аспержи са с ярко зелен цвят и са лесни за рязане с нож. Съчетават се много добре със сос от синьо сирене и орехи, манго и каперси, сос с горчица и естрагон, сос с къри.
Ако искате да правите супа от аспержи, запазете водата, в която сте ги сварили. Използвайте я за приготвянето на супата, защото е много богата на витамини и минерали.
Разгледайте и нашите рецепти за аспержи.
Коментари