Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Масала доса - индийската палачинка-шедьовър

Масала доса - индийската палачинка-шедьовър

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
39
Масала Доса
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.

Индийската кухня е много различна във всеки щат. В едни е прието да се закусва с пържени картофи с къри и боб, в други хапват питките наан с плънка от лук или сирене. Но най-приятен е южноиндийският вариант за закуска – масала доса. Тя е особено любима в щатите Андхра-Прадеш, Тамилнад, Карнатака, Керала, а също и в Малайзия и Сингапур, където има големи групи население с индийски произход.

Масала доса е огромна хрупкава палачинка от тесто от фино смлян ориз, семена сминдух и урад /вид черна леща/, което се разстила върху нагорещена плоча или тиган и се изпича до златистокафяво.

Плънката е от пикантни картофи, а сосовете, с които се гарнира, най-често, са самбар – от леща, зеленчуци и подправки, и чатни с кокосов вкус. Поднася се обикновено върху палмови листа, които според специалистите предпазват от разваляне продуктите в горещия климат.

Масала доса е подходящ избор за закуска, тъй като е богата на въглехидрати и протеини, необходими за зареждане на организма за целия ден. Тя е задължителна част от менюто на всеки ресторант, павилион, крайпътно заведение. Интересно е да се знае, че южноиндийският кулинарен шедьовър е включен в топ 50 на най-вкусните храни на планетата според класацията на CNN.

Ако ви се прииска да пробвате тези индийски палачинки, ето и рецептата за тях.

Необходими продукти за 2 порции:

200 г картофи

50 мл кокосово мляко

подправки на вкус – куркума, гарам масала, сминдух

сол на вкус

100 г кисело мляко

3 с.л. консервиран ананас

1 с.л. кокосови стърготини

джинджифил на вкус

1 лайм

зелени подправки на вкус – мента, магданоз, кориандър

100 г оризово брашно

Начин на приготвяне:

1. Сварете картофите, без да ги белите. Извадете ги, охладете ги леко, обелете ги и ги смачкайте на пюре, докато са топли. Прибавете в пюрето кокосовото мляко, солта и подправките;

2. За соса - в киселото мляко сложете парченцата консервиран ананас, кокосовите стърготини, настъргания джинджифил и сока от лайма. Нарежете зелените подправки и разбийте с блендер;

3. За тестото за палачинките доса сипете малко вода в оризовото брашно, посолете сместа. Изпечете от нея палачинки по обичайния начин, но само от едната страна;

4. Върху незапечената страна на палачинките намажете картофено пюре и завийте на руло. Поднесете закуската със соса от кисело мляко.

NB: В оригиналните рецепти към сместа с оризовото брашно се прибавя и грахово, а за пикантност – и лют червен пипер. Ако нямате оризово брашно, може да накиснете за 1 нощ 1 к.ч. ориз в студена вода и на сутринта заедно с водата да го смелете в блендер до консистенцията на палачинково тесто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен