Индийската кухня е много различна във всеки щат. В едни е прието да се закусва с пържени картофи с къри и боб, в други хапват питките наан с плънка от лук или сирене. Но най-приятен е южноиндийският вариант за закуска – масала доса. Тя е особено любима в щатите Андхра-Прадеш, Тамилнад, Карнатака, Керала, а също и в Малайзия и Сингапур, където има големи групи население с индийски произход.
Масала доса е огромна хрупкава палачинка от тесто от фино смлян ориз, семена сминдух и урад /вид черна леща/, което се разстила върху нагорещена плоча или тиган и се изпича до златистокафяво.
Плънката е от пикантни картофи, а сосовете, с които се гарнира, най-често, са самбар – от леща, зеленчуци и подправки, и чатни с кокосов вкус. Поднася се обикновено върху палмови листа, които според специалистите предпазват от разваляне продуктите в горещия климат.
Масала доса е подходящ избор за закуска, тъй като е богата на въглехидрати и протеини, необходими за зареждане на организма за целия ден. Тя е задължителна част от менюто на всеки ресторант, павилион, крайпътно заведение. Интересно е да се знае, че южноиндийският кулинарен шедьовър е включен в топ 50 на най-вкусните храни на планетата според класацията на CNN.
Ако ви се прииска да пробвате тези индийски палачинки, ето и рецептата за тях.
Необходими продукти за 2 порции:
200 г картофи
50 мл кокосово мляко
подправки на вкус – куркума, гарам масала, сминдух
сол на вкус
100 г кисело мляко
3 с.л. консервиран ананас
1 с.л. кокосови стърготини
джинджифил на вкус
1 лайм
зелени подправки на вкус – мента, магданоз, кориандър
100 г оризово брашно
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите, без да ги белите. Извадете ги, охладете ги леко, обелете ги и ги смачкайте на пюре, докато са топли. Прибавете в пюрето кокосовото мляко, солта и подправките;
2. За соса - в киселото мляко сложете парченцата консервиран ананас, кокосовите стърготини, настъргания джинджифил и сока от лайма. Нарежете зелените подправки и разбийте с блендер;
3. За тестото за палачинките доса сипете малко вода в оризовото брашно, посолете сместа. Изпечете от нея палачинки по обичайния начин, но само от едната страна;
4. Върху незапечената страна на палачинките намажете картофено пюре и завийте на руло. Поднесете закуската със соса от кисело мляко.
NB: В оригиналните рецепти към сместа с оризовото брашно се прибавя и грахово, а за пикантност – и лют червен пипер. Ако нямате оризово брашно, може да накиснете за 1 нощ 1 к.ч. ориз в студена вода и на сутринта заедно с водата да го смелете в блендер до консистенцията на палачинково тесто.
Коментари