Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим сос чатни

Как да си направим сос чатни

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Как да си направим сос чатни

Чатни представлява вид сос, който се приготвя с използването на различни плодове, зеленчуци и подправки. Чатни насища ястията с богат вкус и аромат. Подходящо е за гарнитура към ориз, картофи и ястия от месо.

Бананово чатни се прави от 1 банан, 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно, 1 чаена лъжичка ким, 6 супени лъжици вода, 2 супени лъжици захар.

В малко масло се запържва лютата чушка и кимът. Добавя се нарязаният на ситно банан, водата и захарта. Банановото чатни се оставя на котлона, докато не се сгъсти и не заприлича на крем.

Ябълково чатни с джинджифил се прави от 1.5 кг ябълки, 2 глави лук, 400 г стафиди, 200 г кафява захар, 1 супена лъжица горчица, 1 чаена лъжичка смлян джинджифил, 200 мл оцет, ½ чаена лъжичка лют червен пипер.

Как да си направим сос чатни

Измийте ябълките, отстранете сърцевината, нарежете ги на големи кубчета. Нарежете по същия начин лука. Смесете всички продукти в голяма тенджера и оставете да ври на среден огън.

Варете половин час, като постоянно разбърквате. Когато сосът се сгъсти, излейте го в буркани, измити с гореща вода. Затворете бурканите, обърнете ги и оставете пет минути.

Чатни от моркови се прави от 500 г моркови, 2 скилидки чесън, 10 г смлян джинджифил, 1 чаена лъжичка горчица, 60 г захар, 1 чаена лъжичка оцет, 1 чаена лъжичка черен пипер и същото количество лют червен пипер, половин шепа стафиди, сол на вкус.

Настържете морковите, затоплете масло и ги задушете. Добавете гормицата и джинджифила, чесъна и черния пипер и запържете две минути.

Добавете останалите съставки и гответе, докато морковите не омекнат напълно. Охладете и съхранявайте в добре затворен буркан в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest