Чатни представлява вид сос, който се приготвя с използването на различни плодове, зеленчуци и подправки. Чатни насища ястията с богат вкус и аромат. Подходящо е за гарнитура към ориз, картофи и ястия от месо.
Бананово чатни се прави от 1 банан, 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно, 1 чаена лъжичка ким, 6 супени лъжици вода, 2 супени лъжици захар.
В малко масло се запържва лютата чушка и кимът. Добавя се нарязаният на ситно банан, водата и захарта. Банановото чатни се оставя на котлона, докато не се сгъсти и не заприлича на крем.
Ябълково чатни с джинджифил се прави от 1.5 кг ябълки, 2 глави лук, 400 г стафиди, 200 г кафява захар, 1 супена лъжица горчица, 1 чаена лъжичка смлян джинджифил, 200 мл оцет, ½ чаена лъжичка лют червен пипер.
Измийте ябълките, отстранете сърцевината, нарежете ги на големи кубчета. Нарежете по същия начин лука. Смесете всички продукти в голяма тенджера и оставете да ври на среден огън.
Варете половин час, като постоянно разбърквате. Когато сосът се сгъсти, излейте го в буркани, измити с гореща вода. Затворете бурканите, обърнете ги и оставете пет минути.
Чатни от моркови се прави от 500 г моркови, 2 скилидки чесън, 10 г смлян джинджифил, 1 чаена лъжичка горчица, 60 г захар, 1 чаена лъжичка оцет, 1 чаена лъжичка черен пипер и същото количество лют червен пипер, половин шепа стафиди, сол на вкус.
Настържете морковите, затоплете масло и ги задушете. Добавете гормицата и джинджифила, чесъна и черния пипер и запържете две минути.
Добавете останалите съставки и гответе, докато морковите не омекнат напълно. Охладете и съхранявайте в добре затворен буркан в хладилника.
Коментари