Топлите дни вече официално са зад гърба ни, но това не е повод да се откажем от любимите си летни изкушения. Един от десертите, които ще ви върнат веселото настроени и в най-мрачното време, е ангелският крем Забайоне.
Забайоне е традиционен италиански специалитет, който е известен още във Венецуела, Франция, Аржентина. Популярен е още като Дзабайоне, Сабайон, десерт за лъжичка.
Уникалната текстура на крема е това, което го прави толкова обичан от всички. Но лесната му направа, която си е направо фасулска работа, е другата причина домакините да го обожават.
За да приготвите крем Забайоне, ви трябват жълтъци, захар и сладко вино. Най-добре би било да разполагате с Марсала. Но ако не можете да намерите тази напитка или избягвате алкохола, заменете виното с малко кафе. Идеята е просто да ароматизирате приятно десерта.
В следващите редове ще ви дадем идея за бърз крем Забайоне, с който да се поглезите.
Необходими продукти: 2 жълтъка (на стайна температура), 2 с.л. захар, 2 с.л. вино Марсала
Начин на приготвяне:
В метален съд поставете вода и я загрейте на слаб огън, като не допускате да завира. В металния съд сложете друга огнеупорна купа и в нея добавете жълтъците и захарта.
Така на водна баня разбийте двата продукта, като използвате миксер. Бъркането продължава, докато получите пухкава субстанция.
Към нея вече добавете Марсала или друга съставка, която сте избрали за ароматизиране на десерта. Продължете с бъркането още две минутки и свалете от печката.
Кремът става много бързо. Цялото му приготвяне не отнема повече от 12-15 минути. След това, ако го предпочитате охладен, го сложете за кратко в хладилника.
Но може и директно да го сервирате с бишкоти. Пожелание украсете с шоколад или плодове. Получава се леко, пухкаво и нежно изкушение!
Коментари