Пастата представлява тестено изделие, което може да бъде разнообразно по форма и състав. От векове пастата се слави като традиционно ястие в Италия, ето защо няма нищо по-естествено от това по време на почивка в средиземноморската страна да ви предложат спагети, макарони, канелони, тортелини или други подобни изделия от изсушено тесто.
Оказва се обаче, че въпреки традициите и любовта на италианците към пастата, напоследък консумацията на този специалитет значително е намаляла, съобщава ДПА.
Изследване посочва, че преди около десетина години количеството на изядената паста на глава от населението е било около 28 килограма, докато през 2013 година то е 25.3 килограма. Очевидно е, че има спад в похапването на специалитетите от вида и този факт не може да остане незабелязан.
Явлението се коментира и от професора по диетология в Неаполския университет Габриеле Рикарди. По думите му през последните години в действителност се наблюдава занижена консумация на паста в Италия, но за това си има логично обяснение. Малко или много традиционните ястия били изместени от фаст фууд вариациите.
Постепенно приемът не само на паста, но и на хляб, и ориз, намалява, смята Рикарди.
Според специалиста промени се наблюдават и при консумацията на месни продукти и зеленчуци. Колкото и да държи на традициите си Италия, в местните ресторанти вече се предлагат не само типични за този край блюда. Въобще менюто в ресторантите става все по-разнообразно и готово да угоди на различни вкусови предпочитания.
Не можем да не отбележим факта, че немалко заведения вече могат да предложат на посетителите си вегетариански и вегански специалитети, а също и хранителни продукти, които са произведени при екологични условия. И това е съвсем нормално за един съвременен ресторант, който има голяма конкуренция.
Поради силната глобализация все по-често могат да се видят чуждестранни заведения, предлагащи екзотична кухня като китайските ресторанти например. Освен това се променят и навиците на хората и тяхното ежедневие. Всичко това няма как да не въздейства на кулинарните предпочитания на съвременни италианец.
Коментари