Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три любими соса, с които италианците хапват пастата си

Три любими соса, с които италианците хапват пастата си

редакция:
NEVINEVI
Помощник Готвач
25
Сос Морней

Класическите сосове за паста като Песто, Болонезе, Карбонара или най-обикновен доматен сос с босилек са ни добре познати.

Има някои италиански сосове, които феновете на паста на Ботуша хапват много често, но са малко популярни у нас. Това не ги прави обаче по-малко вкусни.

Общото за всички сосове за паста е, че се приготвят със съвсем прости съставки, които обаче комбинирани по правилния начин, носят неповторимо удоволствие за вкусовите рецептори.

Тук ще ви представим някой по-малко популярни, но много вкусни сосове, с които да разнообразите рецептите си за пастата.

Сос а ла морней

6 стръка зелен лук се нарязват на кръгчета, 2 скилидки чесън се смачкват с преса. Запържват се заедно до омекване в 30 г масло, поръсват се с 1 с.л. брашно.

Смесват се 250 мл мляко с 250 г заквасена сметана и 1 с.л. лимонов сок. Сместа се добавя към лука и чесъна. След като заври, се оставя да къкри 3 минути, докато брашното сгъсти соса.

Добавят се 450 г нарязано сварено филе от сьомга. Подправя се с черен пипер и сол. Прибавя се 400 г от избрания вид паста, предварително сварена. Разбърква се добре. Смъква се от котлона и се поръсва с 1/4 връзка нарязан магданоз.

Препоръчваме ви паста фарфали, фусили или каватели за този сос.

Сос Боскайола

Сос Боскайола

500 г печурки се нарязват на филийки, 1 глава лук се нарязва на едро, а 2 скилидки чесън - на ситно. Лукът и чесънът се задушават около 6 минути в 2 с.л зехтин. Сипва се една голяма консерва домати.

Добавят се гъбите и се оставя сосът да ври 15 минути. Подправя се с черен пипер и сол. Сервира се с нарязан магданоз. Този сос е достатъчно за 500 г паста.

Подходяща паста са макароните.

Паста Алфредо

Сос Алфредо

150 г пармезан се настъргват, 1/2 връзка магданоз се нарязва на ситно. 90 г масло се стопяват и към него се прибавя пармезанът и 300 г сметана. След като сосът се сгъсти, се подправя с магданоза.

Подходящи видове паста за този сос са талиатели, фетучини и папарделе.

Вижте и тези трикове за перфектна домашна паста и разберете с каква салата да поднесете паста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest