Киноа е сравнително нов продукт за повечето домакини у нас, но те трябва да знаят, че този ценен продукт съдържа много полезни вещества. С киноа може да се приготвят здравословни ястия.
Топлата салата от булгур и киноа е вкусна и здравословна.
Необходими продукти: 50 грама киноа, 100 грама булгур, 1 морков, 1 червена чушка, 1 стрък целина, 1 връзка зелен лук, половин лимон, 50 грама кашкавал, 30 милилитра зехтин, босилек и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Киноа се сварява за около 12 минути, като се залива с гореща вода в съотношение едно към две. Отцежда се през гевгир. Булгурът се сварява до омекване и се отцежда.
Измитият и обелен морков се нарязва, чушката и целината се нарязват и се запържват за около 5 минути. Добавя се босилекът. Добавят се булгурът и киноа, полива се със сок и лимон, добавя се сол.
Всичко се разбърква добре 1 минута, маха се от котлона и се премества в дълбока салатиера. Поръсва се с настърган кашкавал и нарязан на ситно зелен лук.
Салатата от киноа и скариди е вкусна, здравословна и перфектна за любителите на морски дарове.
Необходими продукти: 100 грама киноа, 100 грама грах, 3 домата, 200 грама сварени скариди, магданоз, лимон и зехтин на вкус, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:Киноа се сварява в 300 милилитра солена вода за 15 минути. Прецежда се, измива се със студена вода и се оставя да се охлади. Грахът се сварява и се отцежда.
Доматите се нарязват на кубчета, магданозът се реже на ситно. Киноа се смесва с граха, доматите, магданоза, скаридите, лимоновият сок и зехтина.
Салатата се оставя да престои един час в хладилника и се сервира, като се поръсва с черен пипер и сол на вкус.
Запеканката от киноа и спанак е вкусна и здравословна.
Необходими продукти: 450 грама спанак, 3 супени лъжици галета, 2 чаена лъжички зехтин, 1 глава лук, щипка розмарин, 2 скилидки чесън, щипка едър лют червен пипер, 2 чаени чаши сварена киноа, 1 чаша извара, 2 яйца, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява до 170 градуса, подходяща тава се намазва с мазнина и се ръси с галета. Спанакът се бланшира във вряща вода 10 секунди. Вади се в купа, в която има студена вода с лед.
Когато спанакът изстине, се отцежда и се реже на ситно. В зехтина се запържват нарязаните лук и чесън, добавя се червеният пипер и розмаринът. Пържи се около 8 минути на среден огън.
В купа се смесват лукът, спанакът, киноа, изварата, яйцата и всичко се излива в тавата. Пече се до златисто и се сервира топла.
Коментари