Спанакът съдържа ценни вещества, които са много полезни за здравето. Заради това спанакът често се използва в здравословни рецепти.
Салатата от спанак, ягоди и моцарела е изискана, вкусна и здравословна.
Необходими продукти: 1 моцарела, 6 ягоди, 200 грама спанак, 200 грама рукола, балсамов оцет, соев сос, зехтин, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Спанакът и руколата се измиват, отцеждат се добре и се нарязват на едро. Моцарелата се нарязва на плътни филийки и всяка филийка се разрязва на две. Ягодите се измиват, подсушават се, почистват се от зелената част и се режат на четвъртинки.
Във всяка чиния се нареждат по ръба резенчета моцарела и парченца ягоди. Напръскват се с балсамов оцет. В малка купичка се разбъркват зехтинът със соевия сос и с тази смес, добавя се балсамов оцет и с тази смес се заливат спанакът и руколата. Всичко се разбърква добре и във всяка чиния се слага в средата голямо количество рукола и спанак.
Канелоните със спанак са засищащо и здравословно ястие.
Необходими продукти: 1 пакет канелони, 1 скилидка чесън, 300 грама спанак, 6 сушени доматчета в зехтин, 250 грама настърган кашкавал, сол и черен пипер на вкус, 300 милилитра прясно мляко, 2 супени лъжици масло, 2 супени лъжици брашно, 100 грама крема сирене, 100 миллитра бяло вино.
Начин на приготвяне: Нарязаният на ситно чесън се запържва, добавя се нарязаният спанак и се задушава десетина минути. Соли се, добавя се черен пипер и се оставя да се охлади.
Нарязват се доматите на ситно. Млякото се кипва. В отделен съд се стопява маслото и се смесва с брашното. Брашнената смес се слага в млякото, добавя се крема сиренето и се вари на бавен огън до сгъстяване. Добавя се бялото вино, черният пипер и солта.
Канелоните внимателно се пълнят със спанака. Нареждат се в намазана с масло тава. Канелоните се нареждат, заливат се със соса и се пекат 25 минути на 175 градуса до златисто.
Много лесно се прави крем супа от спанак.
Необходими продукти: 400 грама спанак, 1 кубче месен бульон, 2 супени лъжици масло, 2 супени лъжици брашно, 3 чаши вода, 2 чаши прясно мляко, 3 супени лъжици настърган кашкавал, 4 филии хляб, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Спанакът се сварява, пасира се, а във врящата вода се добавя кубчето бульон, маслото, млякото, разтвореното във вода брашно и всичко се кипва. Сервира се с кротони и се поръсва с кашкавал.
Коментари