Думата гурме произлиза от френски език. Преди няколко века във Франция така са наричали хората, които са добри познавачи на хубавата кухня и марковите питиета. Гурме кухнята може да се определи като изкуство, което умело съчетава симфония от вкусове и аромати. Ако искате да изненадате и впечатлите вашите гости с изискани гурме предястие, използвайте някои от тези идеи:
Картофени подложки с чесън, крема сирене и прошуто
Необходими продукти: картофи /малки/ - 12 бр.; прошуто - 12 парчета; крема сирене - 150 г /може и рикота/; чесън - 1 скилидка; магданоз - няколко стръка /или около 2 с.л. ситно нарязан/; мащерка и босилек - по 1 ч.л.; зехтин - 2 с.л.; сол; черен пипер
Начин на приготвяне: Обелете, измийте и поставете картофите с подсолена вода и оставете да се сварят. В тава, покрита с хартия за печене, поставете добре отцедените картофи и леко притеснете, така че да се получи кръг /или да заприлича на малка палачинка/. Поръсете със зехтина и овкусете със сол и черен пипер. Загрейте фурната на 200 градуса и печета до получаване на приятен златист загар. Оставете да изстинат за кратко и през това време пригответе крема сиренето. Накълцайте на ситно скилидката чесън, магданоза, мащерката, босилека и ги прибавете крема сиренето. С помощта на шприц или пош сложете върху картофите от кремообразната смес и прибавете завит слайс прошуто. Аранжирайте красиво и поднесете.
Смокини с моцарела и бекон
Необходими продукти: смокини - 4 бр. /големи/; малки моцарели - 16 бр.; бекон - 8 слайса; лайм - 1 бр.; черен пипер; листа от мента; риган; мащерка; чубрица; босилек; розмарин; салвия; семена от копър; балсамов оцет.
Начин на приготвяне: Измийте смокините, подсушете и внимателно разрежете на 4 части. Слайсовете бекон разделете на две и обвийте смокините. Внимателно поставете по парче моцарела върху смокините и фиксирайте с клечка за хапки. Прибавете по няколко капки лайм. Подредете парчетата смокини в йенско стъкло. Загрейте фурна на 200 градуса и оставете леко за се разтопи моцарелата. Извадете от фурната, поставете в подходяща чиния, гарнирайте с листенце мента и поръсете с микс от подправките /риган, мащерка, чубрица, босилек, розмарин, салвия, семена от копър/ и няколко капки балсамов оцет.
Скариди върху канапе от табуле с киноа
Необходими продукти: киноа - 1/2 ч.ч.; кралски скариди - 12 бр.; чери домати - 1 връзка; пресен лук - 1-2 стръка; червен лук - 1 глава; чесън - 2 скилидки; сок от 1 лимон; зехтин; сол; копър; листенца мента
Начин на приготвяне: Сварете киноата и отцедете добре. Чери доматите нарежете на кубчета, пресния и червения лук и ментата накълцайте на ситно. Овкусете със сока от лимон, зехтин и сол. Почистете добре скаридите. Задушете скаридите в тиган със зехтин, копър и чесън за кратко. По желание може да добавите и малко бяло вино. В чинии поставете част от киноата, а отгоре наредете красиво скаридите и поднесете.
Круши с пилешко филе, камембер и орехови ядки
Необходими продукти: круши - 4 бр; печено пилешко филе - 200 г; мед - 4 с.л.; камамбер - 125 г; масло - 20 г; орехови ядки
Начин на приготвяне: Разрежете крушите на половина и ги издълбайте. Напълнете издълбаните круши с парченца пил. филе и камамбер, отгоре сложете по парче масло и поръсете с орехови ядки. Запечете за кратко в предварително загрята фурна 160 градуса. Поднесете крушите, поръсени с разтопен мед.
Коментари