Белият шоколад е доста по-различен от кафявия и черния. Той притежава голяма хранителна стойност и високи вкусови качества.
Изключително калоричен е, тъй като съдържа до 50 % захар и до 40 % мазнини. Въпреки това е лесно усвоим, защото емулгираните му съставки са с ниска температура на топене.
При купените в магазина шоколади съдържащите се вещества не винаги отговарят на истината. Поради това е много по-добре да приготвите светлия вкусен десерт у дома.
Бял шоколад
Необходими продукти: 60 гр. какаово масло, ¼ ч. ч. пудра захар (или 2 ч. л. мед), 1 ванилия, щипка сол, 3 с.л. сухо мляко
Начин на приготвяне: Какаовото масло се разтапя, най-добре на водна баня, докато консистенцията стане течна. Към маслото се добавя всичко останало, след което се разбърква.
Ако сте сложили захарта - добавете 1 ч. л. сухо мляко, но ако сте предпочели мед - сухото мляко трябва да е повече – 3 с. л. За по-интересен вкус може да добавите джинджифил, кокосови стърготини, канела, ядки, стафиди, сушени боровинки или ментови листеца.
Получената смес се излива в подходяща форма. За улеснение при изваждането на дъното може да се постели готварско фолио или станиол. Шоколадът се оставя за известно време, след което може да се консумира.
Лесно и вкусно. Много хора мислят, че белият шоколад се използва само за готова консумация и за украса на торти. Това обаче не е така. Той е основна съставка в редица вкусни рецепти. Като тази например:
Бишкотена торта
Необходими продукти: 100 гр. ягоди, 100 гр. бял шоколад (настърган), 500 мл. компот ягодов ( за напояване), 400 гр. заквасена сметана, 200 гр. течен шоколад кафяв, 6 пак. бишкоти, 1 л. сладкарска сметана
Начин на приготвяне: Сметаната се разбива с миксер, след което се разделя на три части. Едната част се смесва с ванилията, другата с кафявия течен шоколад, а третата - настъргания бял шоколад. Част от бишкотите се сиропират в компота и се редят върху форма за торта.
Намазват се със сметановия крем с ванилия. Отгоре се редят отново сиропирани бишкоти, като отгоре се мажат със сметановия крем с тъмен шоколад.
Най-отгоре слагаме се поставят отнове ред сиропирани бишкоти, като се маже със сметановия крем с бял шоколад. Тортата може да се доукраси с прави бишкоти по стените, а отгоре – с ягоди.
Коментари